promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hoax: tartanunk kell a sugárzástól a csernobili erdőtűz miatt?
Borítókép:  AP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Álhír terjedt a Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva.

Még hét elején adtunk tájékoztatást arról, hogy múlt hétvégén száz hektárnyi terület gyulladt ki Csernobil közelében. A lángok a lakatlan Volodimirivka település közelében csaptak fel a Kotovszkij erdőgazdaságban, ez pedig tiltott övezetnek számít.

Jehor Firsov, az ukrán környezetvédelmi nyomozóhatóság vezetője megerősítette, hogy a tűz miatt 16-szorosára nőtt a sugárzás a közelben, azonban Kijev is környéke nincsen veszélyeztetve a sugárzás miatt.

A Facebookon rögtön elkezdett terjedni egy álhír az Országos Meteorológiai Szolgálatra (OMSZ) hivatkozva, amiben azt írták ismeretlenek, hogy se csütörtökön, se pénteken ne tartózkodjon kint senki a szabadban a sugárzás miatt, mivel a szél a radioaktív felhőt felénk fogja fújni.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás, nem kell tartanunk radioaktív felhőtől sem, így az OMSZ arra kért mindenkit, hogy ne terjesszék a hamis információt, mivel a koronavírus mellé nem hiányozik egy ehhez hasonló pánikkeltés.

Az viszont nem álhír, hogy a tűzoltók még mindig dolgoznak a helyszínen. Bár a nagyobb tüzet már megfékezték, de helyenkénti tűzfészkek újra és újra lángra kapnak. Kizárólag a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet, így a környékre ez nem volt hatással.

A tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amik még az 1986-ban történt atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás