promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tűz volt Csernobilnál, 16-szorosára nőtt a sugárzás
Borítókép:  AP Photo/Yaroslav Yemelianenko
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Erdőtűz volt a hétvégén, ami miatt jelentősen megemelkedett a sugárzás.

A koronavírus mellé még csak az hiányzott, hogy a csernobili atomerőmű melletti terület is kigyulladjon. Amióta az HBO-s Csernobil sorozat teljesen élethűen bemutatta, hogy mi zajlott le ott, azóta az egész világ fokozottan figyel a katasztrófa sújtotta területre, ami a turisták közkedvelt célpontjává vált.

Ukrán tisztségviselők jelentették be, hogy száz hektár lángolt a hétvégén, ezért a tűz középpontjában a sugárzási érték a többszörösére ugrott. A lángok a lakatlan Volodimirivka település közelében csaptak fel a Kotovszkij erdőgazdaságban, ez pedig csernobili tiltott övezetnek számít.

Jehor Firsov, az ukrán környezetvédelmi nyomozóhatóság vezetője is megerősítette, hogy a tűz miatt a sugárzás a normális érték felett van. Természetesen a Geiger-számlálót is bevetették, ami a normál érték 16-szorosát mutatta. Erre valóban mondhatná Gyatlov elvtárs, hogy nem jó, de nem is tragikus.

Az Euronews is lehozta, hogy Kijevben a sugárzás a megengedett értéken belül van az ukrán hatóságok szerint.

A lángokkal több, mint száz tűzoltó harcolt, és repülőgépeket is bevetettek. Mivel rendkívül felerősödött a sugárzás, így ez nehezítette az oltást.

Vasárnap a katasztrófavédelem azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs az erdőségben, csak parázsló területeket oltanak. A hatóságok közlése szerint nem történt sérülés, és az sem vált szükségessé, hogy lakott területeket kelljen evakuálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás