promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberek, akikből hiányzik a gonoszság
Borítókép:  Forrás: verywellhealth.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra.

Az embernek 23 kromoszómapárja van, összesen 46 kromoszómája, melyből 23 anyai, 23 apai eredetű. A Down szindrómás emberek 21-es számú kromoszómájából – hibás sejtosztódás következtében – nem kettő, hanem három fordul elő minden sejtben. Ebből a számból ered az, hogy március 21-én (03. 21.) tartják a Down-szindrómások világnapját.

A Down-szindróma valószínűleg mindig is létezett, ám először 1866-ban egy Langdon Down nevű brit orvos írta le tudományos igénnyel az értelmi fogyatékossággal járó tünetegyüttest, innen is eredeztethető a név.

2006-ban, Svájcban tartották az első világnapot azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Down-szindrómára.

Bármelyik fajtáját is vesszük a Down-szindró­má­nak, a következmények azonosak: a gyermek értelmi fejlődése lassú, testmérete eltér az átlagostól, izomzata általában renyhe, izületei lazák, növése alacsony, végtagjai rövidek. Arcberendezésük jellegzetes Down-baba arc: pici orr, lapos orrnyereg, ferde vágású szem, apró fül, jellegzetes arcpír. Természetükben is vannak közös vonások: őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, jó szociális beilleszkedő képességgel. Családjuknak, barátaiknak rengeteg szeretet adnak, a számítás és a gonoszság számukra ismeretlen fogalmak.

Értelmi képességeiket régebben alábecsülték. Ma már tudjuk, hogy megfelelő módszerekkel „lassan, de biztosan” taníthatóak, legtöbbjük olvasni, írni is megtanítható, szeretettel jól motiválhatóak. Korlátozott értelmi képességüket az egyszerű emberek logikájával, metakommunikációval, érzelmekkel, zenével és tánccal és angyali humorral kompenzálják.

Egészséges Down-szindrómás személyek ma már 70 év feletti kort is megérnek, átlagéletkoruk csak néhány évvel alacsonyabb, mint az átlag.

Külföldön számos példa van arra is, hogy magasabb szintű képzést igénylő vagy kreatív munkákat végeznek: van közöttük ruhatervező, pedagógus asszisztens, jelnyelvi tanár, étteremvezető, riporter, önkormányzati képviselő, sőt polgármester is. Holland mintára Magyarországon is létesültek kiscsoportos lakóotthonok, ahol egy kis segítséggel önálló életet élhetnek. Néhány magyar példa:

(Cikkünk megírásához a Down Alapítvány írásait használtuk fel.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás