promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sokkot kaptak a külföldiek a leghíresebb hungarikumtól, botrányos, életveszélyes csapdának nevezték hazánk kedvencét

Sokkot kaptak a külföldiek a leghíresebb hungarikumtól, botrányos, életveszélyes csapdának nevezték hazánk kedvencét

Borítókép:  Freepik / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Egy kanál elég volt. Csend lett az asztalnál, majd furcsa mondatok hangzottak el egy magyar ételről, amire senki sem számított.

A magyar gasztronómia sok mindent kibír, de erre a reakcióra kevesen számítottak. Külföldi vendégek kóstolták meg az egyik legismertebb magyar ételt, és már az első kanál után olyan kijelentések hangzottak el, hogy sokan csak fogták a fejüket.

Az asztalra kerülő fogás nem volt más, mint a halászlé, egy igazi hungarikum, amely a magyar konyha egyik legnagyobb büszkesége. A reakció viszont minden volt, csak visszafogott nem.

„Ez egy nagyon veszélyes leves” – a külföldiek szerint életveszélyes a magyar étel

A külföldiek első kérdése már sokat elárult: „Ez nem az a halászlé, ugye?”

Amikor kiderült, hogy bizony erről van szó, a hangulat egyszerre lett izgatott és gyanakvó.

A vendégek azonnal figyelmeztetést kaptak: vigyázni kell a szálkákkal. Ez azonban nem megnyugtatta őket, hanem inkább felcsigázta a fantáziájukat.

– „Ez egy nagyon veszélyes leves, őszintén szólva” – hangzott el nevetve, de szemmel látható feszültséggel.
– „Ez része a kalandnak” – jött a magyar válasz.

A gasztronómia ezen a ponton már kulturális oktatássá alakult: az hagyján, hogy az ízekről, de a túlélési technikákról is szó esett.

Ha bármi történik velem… – a külföldiek szerint ez a leves életveszélyes

A kóstolás során a helyzet egyre abszurdabb lett. Egy apró szálka miatt már-már élet-halál kérdéssé vált a vacsora:

„Szerintem most ettem meg egy csontot.” , - hangzott el a kóstolótól

„Kérlek, ne halj meg, karácsonyi különkiadás van!” - érkezett is rá a válasz.

A leves íze viszont mindenkit meglepett. Többen hangsúlyozták, hogy egyáltalán nem rajonganak a halért, mégis kifejezetten ízlett nekik. Könnyűnek, mégis gazdagnak írták le, ami ritka kombináció.

Duna és a „magyar tenger” – a hely, ahol a „veszélyes leves” kezdődik

A beszélgetés hamar eljutott oda, honnan származik a hal. Amikor szóba került a Duna és a Balaton, az egyik vendég megdöbbenten vallotta be: „Őszintén? Soha nem gondoltam, hogy a Balatonban halak vannak.” - ezen azért valljuk be mindannyian felhúztuk kicsit a szemöldökünket. 

Ez újabb derültséget váltott ki, különösen amikor elhangzott, hogy a levesben ponty, süllő és harcsa is lehet. A gasztronómia ezen ponton már kulturális oktatássá alakult.

Szeged vagy Baja?

A végső döfést a nagy magyar vita adta meg: “szegedi vagy bajai halászlé?”

Amikor kiderült, hogy van olyan hely az országban, ahol a tésztás verziót esküdt ellenségként kezelik, a külföldiek döbbenten hallgattak.

A kóstolás végére a hangulat már jóval felszabadultabb lett. Az egyik külföldi úgy fogalmazott, hogy a halászlé „szinte visszahoz az életbe”, mintha valamiféle ehető ellenszer lenne: erős, gazdag, mindent tartalmaz, amit a magyar konyhától várni lehet.

A beszélgetés itt már félig komoly, félig ironikus irányt vett, amikor elhangzott, hogy a magyar ételek annyira tartalmasak, hogy egyetlen tányér után úgy érzed, újraindítottak. A halhoz fűződő ambivalens viszony sem maradt ki: volt, aki bevallotta, alapvetően nem eszik halat, mégis elismerte, hogy az ízek működnek.

A végső ítélet nem volt túlzó: nem lett abszolút kedvenc, de egyértelműen ajánlható élményként maradt meg, különösen azoknak, akik nem riadnak vissza egy kis gasztronómiai kalandtól. A külföldi vendégek számára ez az étel egyszerre volt gasztrokaland és túlélőtúra. Egy biztos: a magyar halászlé nem hagy senkit közömbösen. Vagy beleszeretsz, vagy rettegsz tőle, de elfelejteni biztosan nem fogod.

 

Az alábbi videóban látható a külföldiek részéről érkezett reakció: 

Forrás: Youtube