
Ez Magyar Péter kedvenc étele, meg fogsz döbbenni
Olvass tovább...
Ennyire szeretik a magyarokat Japánban, nem is csoda, a legkellemesebb módon ismerkednek velünk.
A magyar és a japán kultúra látszólag igen távol állnak egymástól, nem csupán azért, mert fizikailag is messze vagyunk egymástól, egyszerűen teljesen más szokások alakultak ki a szigetország társadalmában. Ugyanakkor van valami, amiben nagyon is hasonlítunk, ez pedig a gasztronómia szeretete.
Habár itt is jelentős eltéréseket lehet felfedezni, ugyanis míg a japánok inkább a könnyedebb fogásokat részesítik előnyben, a magyar konyha a nehezebb, kiadósabb ételeket helyezi előtérbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének átfedések (említhetnénk a marhahús fontosságát), és ahogy a magyarok előszeretettel próbálják ki a japán konyha fogásait, fordítva is jellemző mindez.
Olvass tovább...
Magyarországon számos japán éttermet találhatunk, a kulináris különlegességek azonban nem ismernek határokat, így természetesen Japánban is vannak magyar éttermek, az egyik legkülönlegesebb ráadásul egy olyan nevet kapott, amire minden hazánkból érkező felkapja a fejét.
Kotaszek László bár már több mint 20 éve él Japánban, csupán 2018-ban vágott bele a feleségével a családi vállalkozásába, egy osztrák éttermet vettek át Tokióban. A nyitáskor a helyi nagykövetség is segített neki, a közelben dolgozó rengeteg irodista pedig vevő a magyar ízekre, a pörkölt és a töltött paprika is nagy sláger.
Olvass tovább...
A Döbrögi névre hallgató étteremben azok is ismerős ízekre találnak, akik Magyarországról érkeznek, és bár a friss alapanyagokat nehéz lenne több ezer kilométeres távolságból beszerezni, hazai borok így is szerepelnek a kínálatban, ráadásul az ételekhez magyar paprikát is használnak. A tulajdonosnak ugyanis van egy ismerőse, aki az északi prefektúrában magyar paprikát termeszt.
Ugyan a covid ideje alatt voltak nehézségek, az étterem nagy népszerűségnek örvend, és mostanra már olyan, a világ bármelyik pontján elkészíthető, de kifejezetten Magyarországhoz köthető ételeket is megtalálni a Döbrögiben, mint a lángos.
László szereti Tokiót, és láthatóan a helyiek is szívesen térnek be a családi étkezdébe, azonban nem tartja kizártnak, hogy egyszer majd Magyarországon nyit japán éttermet, egyelőre azonban még a Döbrögi a fő irány, ahol ő maga egy kis szeletét őrzi a magyar kultúrának, ami az étterem falain is visszaköszön hazánk tájainak képeiről, híres magyar emberek portréjáról.