
Majdnem eltűnt a Balatonról a magyarok egyik kedvenc nyári étele, teljesen másként alakulhattak volna a strandolási szokásaink
Olvass tovább...
Az egész országban csupán négy helyen kóstolhatjuk meg a gasztronómiai különlegességet.
Jövő héttől Magyarországon is kóstolható lesz a Vatikán hivatalos fagylaltja, a Halleluja, amely a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos édessége. A különleges ízvilágú desszertet Vincenzo Squatrito olasz fagylaltmester álmodta meg — közölte a Balatoni Turizmus Szövetség.
Elsőként a balatongyöröki Promenád Kávéház csatlakozott a kampányhoz, amely tavaly elnyerte a Balaton Fagyija címet. Náluk a jótékony célok is fontos szerepet kapnak: az első doboz második gombócából származó bevételt a helyi templom javára ajánlják fel.
A Halleluja alapját a gianduia, azaz a pörkölt mogyorós csokoládékrém adja, amit Vincenzo Squatrito gondosan válogatott alapanyagokból alkotott meg. A mester 1994 óta testvérével vezeti családi cukrászdájukat, ahol évente több mint ötvenféle fagylaltkülönlegesség készül.
A duol.hu azt írja, a világszinten is egyedülálló édességet először március 23-án, a Vatikánban, a Szent Péter tér közelében árusítják majd, ahol a turisták a tavaszi szezonban már meg is kóstolhatják. A várakozások szerint a Halleluja fagylalt iránti érdeklődés hozzájárulhat a vatikáni látogatások számának növekedéséhez is.
Olvass tovább...
Március 24-től pedig Európa számos nagyvárosában, többek között Bécsben, Londonban és Milánóban is kapható lesz a fagylalt, és Magyarországon is négy város csatlakozik a kezdeményezéshez. A Balaton környékén a balatongyöröki Promenád Kávéház mellett a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó is kínálja majd az édességet, így mind a déli, mind az északi part vendégei részesei lehetnek a különleges élménynek.
Szintén részt vesz a kampányban a székesfehérvári Damniczki cukrászda és az érdi Pataki cukrászda is, aminek köszönhetően a szervezők jelentős forgalomnövekedést remélnek.
A szakértők szerint a Halleluja fagylalt megjelenése hazánkban is segíthet a turisztikai szezon meghosszabbításában. Ráadásul május 9-én ismét megrendezik a Balaton Fagyija versenyt, ahol a helyi fagylaltkészítők saját kreációikkal versenyeznek. A rendezvény célja a helyi értékek bemutatása, a turizmus támogatása és a kézműves minőség díjazása. A tavalyi esemény komoly sajtóvisszhangot kapott, ami érezhető forgalomnövekedést hozott a résztvevő cukrászdáknak, ezt várják az idei versenytől is.
A fagyi és a kreativitás kéz a kézben járnak, az egyik fővárosi fagyizó is sportot űz abból, hogy különleges neveket ad a fagyiknak:
Olvass tovább...