promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nincs is ebből az alapfűszerből a csabai kolbászban, sokan azt hiszik, de valójában egy grammot sem tartalmaz

Nincs is ebből az alapfűszerből a csabai kolbászban, sokan azt hiszik, de valójában egy grammot sem tartalmaz

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Valójában tilos beletenni ezt a fűszert a csabai kolbászba.

Jó minőségű sertéshús, só, bors, paprika, köménymag, fokhagyma - elvileg ezek kellenének a hamisítatlan csabai kolbászba, de ez mégsem igaz. Az egyik felsorolt összetevő ugyanis teljesen felesleges, sőt szigorúan tilos beletenni a csabai kolbászba. Sokan azt hiszik, de valójában egyetlen grammot sem tartalmaz, pedig ez egy olyan alapfűszer, amit nap mint nap használunk a konyhában a legtöbb étel ízesítéséhez.

Hégely Sándor, a Békéscsabai Kolbászfesztivál igazgatója rántotta le a leplet, hogy melyik az a fűszer, ami nincs is benne a kolbászban; ez pedig nem más, mint a bors.

Az őrölt bors nem tartozik a csabai kolbász eredeti receptjéhez - márpedig vétek eltérni a jól bevált receptúrától. A csabai kolbász egyébként tipikusan az a hungarikum, ami elég megosztó a magyarok között. Sokan nem szeretik, mert ódzkodnak az egészben belerakott köménymagtól. Ugyebár a köménymagnak van egy nagyon jellegzetes, domináns íze, amikor szétrágjuk; sokan azért is nem szeretik, mert ha elrágnak egy ilyen magot, akkor azon kívül mást nem is éreznek az ételben.

A köménymag a legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, amiről a Biblia is említést tesz. Európában a 13. században terjedt el, és azóta is előszeretettel használják nagyon sok ételhez. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz, éppen ezért nagyon egészséges. A mag illóolajában található az úgynevezett kuminaldehid, ami kis molekulaként gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, a Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

A 27. Csabai Kolbászfesztivál október 24-én, csütörtökön indult el. Ez a hungarikum legnagyobb ünnepe, ezért óriási érdeklődés mutatkozik iránta. Hégely Sándor fesztiváligazgató elárulta, hogy sosem törekszenek arra, hogy bármiben is megújuljon ez a rendezvény; mindent olyannak szeretnének megtartani, ahogy azt az Ambrus-család annak idején elképzelte.