promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sokkolóan jóképű volt fiatalkorában Fidel Castro, döbbenetes fotók kerültek elő a kubai diktátorról

Sokkolóan jóképű volt fiatalkorában Fidel Castro, döbbenetes fotók kerültek elő a kubai diktátorról

Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

A kubai diktátor élete enyhén szólva is bővelkedett a fordulatokban.

Ha Fidel Castro-ra gondolunk, bizonyára a legtöbbünknek az általa indított kubai forradalom jut az eszébe, ám az ikonikus diktátornak a fiatalkora is bővelkedett fordulatokban nem is kevésben.

1959 január elsején az egész világot meglepte, amikor Castro néhány szakállas gerillával megdöntötte Fulgencio Batista tábornok rezsimjét, majd egy új Kubát hozott létre, és ő lett a szocializmus új, karizmatikus arca. Argentin barátjával, Che Guevarával együtt Fidel Castro megalapította az első kommunista államot a világ nyugati felén, ami egészen döbenetes eseménynem számított.

Castro 1926, de egyes források szerint 1927. augusztus 13-án született egy kubai cukornádültetvényen, Mayarí város közelében, ebből is látszik, hogy mennyire messziről indulva lett később hosszú évtizedeken keresztül a világ egyik legjelentősebb vezetője. 

A kommunista diktátor fiatalként is nagyon tehetséges diák volt. Nem is csoda, hogy 1941-ben került a Havannai El Colegio de Belénbe, Kuba legelőkelőbb gimnáziumába, ahol azonban nyers, vidékies temperamentuma és megnyilvánulásai miatt az El Loco (Az őrült) nevet kapta osztálytársaitól, de már ekkor részt vett a diákok politikai harcaiban. Világnézeti képe itt indult fejlődésnek a jezsuita papok hatására, akik a spanyol nyelvű katolikus világot felsőbbrendűnek tartották az anyagias angolszász világhoz képest.

Ez a világnézete vezette a forradalomhoz, majd a kommunista Kuba megalapításához is. Castro több mint 30 éven keresztül vezette országát, majd 2001-ben vonult vissza megromlott egészságügyi állapota miatt.  Castro végül 90 éves korában, 2016. november 25-én hunyt el.

A kommunista diktátor életéről pedig most több soha nem látott felvétel is előkerült, köztük jó néhány fiatalkori fotó is, amelyeken most te is megtekintheted hogyan festett gyerekként és tinédzserként az egyik legejelentősebb vezető.

Forrás: Euronews, Wikipédia

 

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak