promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Guillotine: az emberi kegyetlenség jelképe, ami látványosságot csinált a kivégzésekből – 18+ képek
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pontosan ma 44 évvel ezelőtt történt az utolsó hivatalos, guillotine által végrehajtott kivégzés Franciaországban.

A legelső guillotine (vagyis magyarul nyaktiló) 1792. április 11-én látott napvilágot Franciaországban a forradalom idején. Először louisonnak, illetve louisette-nek hívták, de végül a kor egyik leghíresebb francia orvosáról kapta a végleges nevét. Ez a kivégzéseknél használatos eszköz egyet jelentett a kegyetlenséggel, és embertelenséggel – rengeteg történelmi alak köszönhette ennek a vesztét.

A guillotine kialakítása tökéletesen alkalmas volt arra, hogy kioltsák vele az arra ítélt emberek életét: az áldozatot lekötözték, bedugták a fejét az eszközön található lukba, majd ráejtették a nyaka fölött csüngő bárdot, ami egyetlen gyors mozdulattal lefejezte őt – persze arra is volt példa, hogy valaki nem halt bele az első csapásba, így meg kellett ismételni.

Akkoriban az emberek számára mondhatni program volt kimenni a főtérre, és végignézni a nyilvános, guillotine által végrehajtott gyilkosságokat, ez pedig nem csupán hihetetlen mai szemmel, hanem egyenesen felháborító is – főleg annak tudatában, hogy csupán 44 évvel ezelőtt, 1977. szeptember 10-én zajlott le az utolsó, ezzel az eszközzel elvégzett kivégzés Franciaországban.

Itt lehet megnézni galériánkat a guillotine-ról – de csak saját felelősségre, ugyanis vannak benne a nyugalom megzavarására alkalmas, 18+-os képek is:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás