promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
35 éve történt: embert próbáló, sokkoló képek Csernobilról

35 éve történt: embert próbáló, sokkoló képek Csernobilról

Színes

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig érezzük hatását Földünk legnagyobb atomkatasztrófájának, amely 1986. április 26-án, szombaton történt a csernobili atomerőmű 4. számú reaktoránál, Ukrajna északi részén, Pripjaty város közelében.

Összegyűjtöttünk 5 érdekes információt, amit lehet eddig nem tudtál Csernobilról:

  1. A katasztrófa következtében a környezetbe került radioaktivitás a 2. világháború végén Hirosimában és Nagaszakiban felrobbantott atombombák együttes radioaktivitásának körülbelül kétszázszorosa lehetett.
  2. Az atomreaktor közelében lévő város, Pripjaty lakosságát csak két nap később evakuálták. Addigra már sokan súlyos sugárdózist szenvedtek el, közülük sokan meghaltak.
  3. Még Írországban is radioaktív eső esett, a legsúlyosabban érintett országok a régi Szovjetunió utódállamai Ukrajna, Belarusz és Oroszország voltak: a csernobili szennyezés 63 százalékát jelenti.
  4. Azt gondolnánk, hogy a másik három reaktort azonnal leállították. De ennek pont az ellenkezője történt: újraindították őket, és ezután még 13 évig működtették!
  5. Ma már akár te is ellátogathatsz a tiltott zónába. Utazási irodák egynapos kirándulásokat szerveznek az elhagyatott Pripjaty városába.

Nézd meg a sokkoló képek a katasztrófáról!

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás