promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy család 11 tagja került kórházba gombamérgezéssel, nem volt telefonjuk segítséget kérni

Egy család 11 tagja került kórházba gombamérgezéssel, nem volt telefonjuk segítséget kérni

Borítókép:  Fotó: Göcző Nóra
Élet
Kategória fejléc

Dübörög a gombaszezon, egyre többen próbálnak megélni gombászásból.

Egy amerikai amish család tizenegy tagját, köztük gyerekeket szállítottak kórházba gombamérgezés miatt. Az esetet „tömeges balesetnek" nevezték a helyi hatóságok. A család elismerte, hogy erdőben szedett gombából főzték a vacsorát. Miután rosszul lettek, az egyik családtag egy kilométert gyalogolt, hogy segítséget kérjen, mert amishok lévén nekik nem lehet telefonjuk. Hat mentő vitte kórházba a betegeket. 

Gyilkos galócából készült a gombapörkölt 

Magyarországon legutóbb a Heves megyei Kápolnán történt súlyos gombamérgezés. A TV2 tudósítása szerint Kápolnán egy helyi lány gombapörköltet készített gyilkos galócából, ezzel veszélybe sodorta a 19 éves párját és annak családját is.

A család négy tagja lett rosszul, közülük hárman kiskorúak. Egy 13 éves lány olyan súlyos májkárosodást szenvedett, hogy májátültetésre volt szüksége.

Dübörög a gombaszezon

Zacher Gábor toxikológus szerint hazánkban egyre gyakoribb az úgynevezett megélhetési gombászat, ami miatt gyakoribbá válhatnak a gombamérgezéses esetek. Sokan úgy próbálnak meg némi pluszbevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt. Ez egy társadalmi probléma, véli Zacher Gábor. 

A törvényi előírások szerint egyetlen személy alkalmanként legfeljebb két kilogramm gombát szedhet a hazai erdőkben. a mérgező gombák sokszor nagyon hasonlítanak nem mérgező társaikra. Így fontos, hogy a begyűjtött gombákat mindig megmutassuk szakembernek, aki a piacokon vagy erre kijelölt helyeken bevizsgálja. Már egyetlen darab mérgező gomba is okozhat bajt, ha az ehetőek közé keveredik, így mindig az összes példányt meg kell nézetni, ha biztosra akarunk menni. 

Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb. A gombák méregtartalma egyébként földrajzi területenként is változik, a hazai gyilkos galócák például sokkal veszélyesebbek, mint az Egyesült Államokban növő példányok. 

A gombamérgezés tünetei nem azonnal jelentkeznek

A gombamérgezés változatos tüneteket produkál: gyomorrontás szerű panaszok, nyálfolyás, remegés, izzadás, részegséghez hasonló állapot, hasi görcsök, szapora szívműködés, hallucinációk, vízszerű csillapíthatatlan hasmenés és hányás, sárgaság, veseelégtelenség. Az enyhébb tünetek a fogyasztást követő 1-2 órában jelentkeznek, míg a súlyosabbak általában 12-16 óra elteltével tapasztalhatóak. 

Nagyon fontos az időtényező. Minél előbb meg kell kezdeni a kezelést, minden estben. Ez különösen fontos a gyilkos galóca elfogyasztása után, mivel ez halálos kimenetelű is lehet.