promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hét egykori Edda-tag lép föl Miskolcon
Borítókép:  MKK prómó
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eddig az Ady Endre Művelődési Ház adott otthont – 2017-ben és 2018-ban – a Zártosztály és a Bakancsos Edda-tagjai koncerteknek. Mindkét rendezvény teltházas volt, és ezt a műsort csak Miskolcon és Budapesten lehetett látni eddig. A 2017-es pesti koncertről dupla DVD-CD is megjelent. Most a legendás Gárdonyi Parkban lesz a koncert, ezzel is emelve a rendezvény nívóját.

A Zártosztály formáció az V. Hardrock Farsang felkérésére – az eredeti tervek szerint – csupán egyetlen koncertre állt össze 2013-ban. A zenekar tagjai: Csillag Endre „Csuka”, Mirkovics Gábor „Zserbó”, Donászy Tibor „Tipcsi” (ők mind régi Edda-tagok), kiegészülve Sipos Péter „Sipivel”, az Irigy Hónaljmirigy énekesével, és Lázár Zsigmond „Zsiga” billentyűssel. A srácok visszarepítették a közönséget az 1985-88-as évekbe, egy kis ízelítőt adva, hogy milyen is lehetett akkoriban egy Edda koncert.

Repertoárjukban az általuk írt és előadott számok szerepeltek. Többek között: a Gyere Őrült, a Veled vagyok, a Lisztománia, a Változó idők, az Ünnep, a Kör és még jó néhány akkori legendás Edda dal. A koncert olyan jól sikerült, hogy a fiúkat szinte egész évben nyüstölték a fesztivál- és koncertszervezők további fellépések miatt. A nagy nyomásnak engedve a zenekar úgy döntött, hogy folytatják. Koncertjeiken idővel vendégként megjelentek a volt bakancsos Edda tagjai is: Zselencz László, Barta Alfonz. Így már a repertoárt is lehetett bővíteni ennek a korszaknak a dalaival. Így kezdték el énekelni a Kölyköd voltam, a Minden sarkon, az Álmodtam, a Hűtlen című slágereket.

Szerkesztőségünk most Mirkovics Gábor basszusgitárossal és Scrott Péterrel beszélgetett az aktualitásokról.

– Az idei, miskolci koncert már úgy lett beharangozva, hogy az Utolshow… Miért az utolsó, ezzel a bakancsosokkal kibővített felállással?
– Igazából Barta Alfonz mondta, hogy ő már nem tervezi, hogy Amerikából Magyarországra jön a nyári szezonban. Az utazásnak, az itt tartózkodásnak vannak költségei azért. Tehát ő tette valószínűvé, hogy ezekből az összeállásokból az utolsó lesz az idei. Idén még Miskolcon itt lesz Zselencz László „Zsöci”, Csapó György „Buksi”, Fortuna László „Tüsi” és Barta Alfonz „Talfi” – a régiek közül. Mi meg ugye a Zártosztály, az alapfelállás: Csillag, Hirleman, Mirkovics, Lázár és Schrott. Összesen hét volt Edda-tag!

– Miskolcon új helyszínre mentek, a Gárdonyi parkba. Ugye, két teltház volt már az Adyban. Mit tudsz erről a helyszínről? A bakancsosok logikusan játszottak a Gárdonyiban…
– Hát, nem csak a bakancsosok, mi is többször voltunk ott, az úgynevezett „őrült” felállással is. Szóval, én személy szerint is játszottam ott! Sőt, a visszatérő, Budapest Sportcsarnok buli előtt Miskolcon, az új Eddával volt egy „bemelegítő” fellépésünk,  még ’85-ben. A Gárdonyiban ez egy emlékezetes koncert volt. Amikor még két billentyűssel dolgoztunk. De utána is évente mentünk, főleg nyáron. Nagyon nagy bulik voltak, és nagyon szerettük a helyszínt.

– Volt egy énekes váltás is nálatok. Sipos Péter tavaly távozott.
– Tavaly, a Barba Negrás koncertünk után nem sokkal mondta, hogy üljünk le beszélgetni. Már előtte is pedzegette, hogy őt több oldalról „cseszegetik”. A saját zenekara, az Irigy Hónaljmirigy és a Triász is… Nem fér bele az idejébe a továbbiakban a Zártosztály produkció. Nem akarta a mi időnket sem tovább rabolni, hiszen az ő elfoglaltságai miatt nagyon kevés fellépést tudtunk vállalni. Én láttam, hogy ő személy szerint biztos, hogy csinálná – ha lenne ideje –, mert nagyon szerette. De hát, mivel már kimondta, hogy nem lesz tovább velünk, akkor legyen így! Schrott Peti lett az utódja. Régen játszottak ők az én korábbi zenekarom, a Hard előtt vendégként, a Tűzmadárral, és Peti is fellépett. Így beugrott, hogy Schrotinak tök jó hangja van, jó fazon, és abszolút beleillik a képbe. Kérdezzük meg! Készségesen jött, és nagyon örülünk, mert Peti egy halál jó fej zenész. Nagyon hamar beilleszkedett, nagyon jól lehet vele dolgozni, és az a jó, hogy ő egy kreatív figura. Az első koncertet már le is tudtuk vele májusban.

– Készült új dal is, már vele.
– A Zártosztály az eredeti, korai tervei szerint is készített volna új dalokat, de Sipos csak a régieket volt hajlandó énekelni. Schrott Petivel már maximálisan tudunk erre fókuszálni. Készülnek az új dalok, az első az már megjelent klippel együtt. Ez egy középtempós, jó kis rock nóta. Egy igazi koncertszám, Barbaró Attila (Junkies) írta a szövegét. Élőben is szeretnénk már minél előbb bedobni. Szóval, a Szivem visszavár is bekerül a repertoárba, és folyamatosan kerülnek majd be az újabb dalok is.

– Úgy hírlik, hogy a Lassíts még az Edda időkből maradt félkészen…
– Igen! Egyébként, ez a ’87-es Változó idők lemezre készült volna, mikor még mi zenéltünk ott. Már megvolt ez a téma, most leporoltuk, és ebből lett egy jó kis dal.

Utolsó kérdésünket Schrott Péterhez intéztük:

– Hogy élted meg a bekerülési folyamatot a Zártosztályba, hogy érzed magad velük?
Nagyon megtisztelő volt, amikor Csillag Endre felhívott, hogy szeretné, hogy felénekeljem én is kaszting dalt, a Szívem visszavár-t. Amikor meg azért hívott fel, mert rám esett a választásuk, úgy éreztem magam mint egy lottónyertes! Nagyon megtisztelő élő rocklegendákkal együtt lenni próbákon, együtt utazni a koncertre és főleg együtt koncertezni. Meg kell mondjam, hogy nem kis para volt bennem, amikor először állt az új  felállás a színpadra, de minden szuper jól sikerült. Na jó, egy dolgot elrontottam: amit mindenki kívülről fúj, és én is énekeltem és hallottam milliószor, na pont abban a dalban rontottam szöveget. Hát ez az élő varázsa, ahogy szokták mondani...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás