
Közleményt adott ki az OTP, minden ügyfelet érint, fontos dologra figyelmeztet
Olvass tovább...


Megint a pénz az oka mindennek, a mennyiség vagy a minőség a lényeg?
Éppen csak lecsengett a hétvégén a Halloween őrülete a boltokban és az utcákon, máris nyakunkba esik az egész év legdurvább pénzügyi időszaka, amikor a magyarok szinte minden pénzüket elköltik arra, hogy ajándékot vegyenek szeretteiknek és felebarátaiknak. És mellékesen nem keveset költenek még dekorációra, illetve élelmiszerre is. A legnagyobb áruházláncok ráadásul már szeptember-október környékén is egyre több karácsonyi tematikájú termékkel dobták fel a kínálatukat, miközben az emberek többsége még a tovatűnt nyarat siratta.

Olvass tovább...
Nem lehet mit tenni, alig több, mint másfél hónap múlva ránk ront a karácsony. Az üzletek és boltok akciói pedig csak sokasodni fognak. A legnagyobb élelmiszerláncok pedig szinte minden héten olyan tematikus kínálattal fognak versenyezni a vásárlók kegyeiért, amivel sikeresen vonzhatják be a családi kassza döntő hányadát. Hazánkban még a Mikulás december 6-i megünneplése az, ami hagyományosan becsatornázott a lakosság körében. Ezzel az ünneppel kapcsolatban is megugrik az édesség és rágcsálnivaló termékkörök forgalma.
Ebben az időszakban a csokimikulás, illetve a szaloncukor a magyar szokások legkedveltebb és legtöbb bevételt hozó célpontja. Ám a legújabb hírek szerint idén minden korábbinál drágábban juthatunk hozzá a szaloncukorhoz. Az előzetes jóslatok szerint hiába lesznek jobbnál jobb akciók az üzletekben, összességében jóval többet kell majd fizetnünk ezért a slágertermékért.

Olvass tovább...
Beszámolók szerint a kakaó és a cukor világpiaci árának emelkedése, valamint a forint tartós gyengélkedése miatt kell tartanunk a drágulástól. A szakemberek szerint a forgalmazók és gyártók úgy próbálnak meg kedvezni a vásárlóknak, hogy az árak közvetlen emelése helyett a termékek méretét, kiszerelését csökkentik. Ezáltal bár valójában növekszik az egyes finomságok egységára, egy-egy doboz szaloncukorért ugyanannyit, vagy akár kevesebbet kell fizetnünk.
Honlapunk felkeresett egy hazai cukrászipari szakértőt, hogy pontosan miért is drágulnak meg állítólag akár 20 százalékkal is a szaloncukrok. Válasza erősen elgondolkodtató volt, lévén a jelek szerint roppant szűk metszetében ismerjük a kakaóbab termesztését:
A csokinak a cukron kívül egy fontos összetevője van, mégpedig a kakaóbab. A világ kakaótermése pedig egyetlen fafajtól ered, mégpedig egy Amazóniában őshonos kakaófáról. Ezt mára már betelepítették Latin-Amerikába, sőt átjuttatták az Atlanti-óceánon túlra, Nyugat-Afrikába is. Ghánában és Elefántcsontparton hatalmas ültetvények próbálják kielégíteni a világ csokiszükségletét. Megjegyzendő, hogy néhány, úgynevezett kereskedőház a kizárólagos felvásárlója a kakaóbab-termésnek. Ehhez pedig a helyi kormányok is előnyös szerződések útján asszisztálnak. Ezek a kereskedők aztán vagy saját felügyeletük alatt, vagy kiadva a munkát, a kakaóbabot porrá, vajjá és likőrré alakítják át. Az általuk forgalmazott termékeket pedig adják tovább a legnagyobb késztermék gyártó világcégeknek, amelyeket már mi is ismerünk.
- nyilatkozta az anonimitást kérő szakemberünk.
Így készül a szaloncukor Gyetván Csabával:

Olvass tovább...