.jpg?crop=2021,833,-5,79&width=386)
Bementek a Gellért Fürdő alá, felfoghatatlan dolgot találtak a mélyben
Olvass tovább...
Brutálisan pusztító ez a kártevő, szinte minden háztartásban megjelenhet és a kedvenc fűszereidben telepszik meg.
Előfordult már, hogy furcsa csomósodást láttunk a pirospaprikában, vagy apró lyukakat a teásdoboz sarkában? Ilyenkor még nem tudhatjuk, de már késő lehet. Egy apró, alig 2-3 milliméter hosszú élőlény ugyanis beköltözött a konyhádnkba és csendben, szinte észrevétlenül pusztítja a fűszereinket, a teákat, sőt, akár a száraztésztát is. A neve dohánybogár és bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, a valóság az, hogy ha egyszer elszaporodik, akkor komoly fejtörést okozhat.
Olvass tovább...
A dohánybogár, tudományos nevén Lasioderma serricorne, eredetileg a dohánytermékek kártevőjeként vált ismertté. Szivarokban, cigarettákban és rágódohányban érezte jól magát, de aztán rájött, hogy a magyar konyhák fűszerei legalább olyan finomak. Különösen a pirospaprika az, ami vonzza. Ez a fűszer szinte minden magyar háztartásban megtalálható és sajnos sokszor nem a legjobban záródó csomagolásban. Egy gumival vagy csipesszel visszazárt zacskó ugyanis nem nyújt elég védelmet a bogár ellen. A dohánybogár imádja a sötét, rosszul megvilágított helyeket és szívesen megbújik a szekrények sarkában, repedésekben vagy akár a fűszeresdobozok alján.
Gyuris Rita, az interneten ismert növényorvos nemrégiben saját bőrén tapasztalta meg, milyen is ez. A pirospaprikájában bukkant rá a kártevőre és azonnal megosztotta a tapasztalatait a követőivel, hogy mások is felkészülhessenek.
„Ha a fűszerek összecsomósodnak és kézzel nem lehet szétnyomni őket, akkor nagy valószínűséggel dohánybogárral van dolgunk" - figyelmeztette Rita.
Olvass tovább...
A dohánybogár jelenlétének legbiztosabb jele az, amikor a pirospaprika vagy más őrölt fűszer összeáll és apró, kemény csomók képződnek benne. Ezek a csomók nem páratól keletkeznek, hanem a lárvák gubóitól, amelyek szó szerint összeragasztják a fűszert. Ha megpróbálod kézzel szétnyomni ezeket a göböket és azok nem porladnak szét, akkor biztosra veheted, hogy nem egyedül vagy a konyhában.
A bogár lárvái ugyanis krémfehér színűek, C alakúak és körülbelül 4-5 milliméter hosszúak. Ezek a lárvák táplálkoznak a fűszerekkel és közben gubókat készítenek maguknak, amelyek aztán összetartják az anyagot.
A kifejlett bogár világosbarna, púpos megjelenésű és bár apró, képes nagy távolságokat megtenni repülve. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a fertőzött fűszert pusztítja el, hanem átterjedhet más élelmiszerekre is. Szálas teák, gabonafélék, száraztészták, szárított gyümölcsök, sőt, még a gyógynövények és a gyógyszerek sem biztonságosak előle.
Ha egyszer a dohánybogár elszaporodott a konyhában, akkor sajnos nincs könnyű megoldás. Az egyetlen hatékony módszer a teljes körű nagytakarítás. Ki kell dobni minden fertőzött élelmiszert, beleértve a fűszereket, teákat, száraztésztákat és bármit, amiben gyanús jeleket találsz. A szekrényeket alaposan ki kell tisztítani, a sarkokat, repedéseket különös gonddal.
Érdemes minden fűszert és teát jól záródó, légmentesen záródó üveg- vagy műanyag dobozokban tárolni. Ha új fűszert vásárolsz, tedd néhány napra a fagyasztóba, mert a hideg elpusztítja a tojásokat és a lárvákat. Rendszeresen ellenőrizd a régi fűszereket és ne tarts otthon évekig használatlan alapanyagokat. A tisztaság és a rendszeres átnézés kulcsfontosságú, mert ha időben észreveszed a problémát, még megmentheted a konyhádat attól, hogy egy apró, sunyi bogár teljesen felforgatja a mindennapjaidat.