promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos élőlény bújik meg a magyar konyhákban, itt rejtőzhet, komoly gondot okozhat

Iszonyatos élőlény bújik meg a magyar konyhákban, itt rejtőzhet, komoly gondot okozhat

Borítókép:  www.profimedia.hu/Illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Brutálisan pusztító ez a kártevő, szinte minden háztartásban megjelenhet és a kedvenc fűszereidben telepszik meg. 

Előfordult már, hogy furcsa csomósodást láttunk a pirospaprikában, vagy apró lyukakat a teásdoboz sarkában? Ilyenkor még nem tudhatjuk, de már késő lehet. Egy apró, alig 2-3 milliméter hosszú élőlény ugyanis beköltözött a konyhádnkba és csendben, szinte észrevétlenül pusztítja a fűszereinket, a teákat, sőt, akár a száraztésztát is. A neve dohánybogár és bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, a valóság az, hogy ha egyszer elszaporodik, akkor komoly fejtörést okozhat.

A sunyi betolakodó, aki a pirospaprikát szereti

A dohánybogár, tudományos nevén Lasioderma serricorne, eredetileg a dohánytermékek kártevőjeként vált ismertté. Szivarokban, cigarettákban és rágódohányban érezte jól magát, de aztán rájött, hogy a magyar konyhák fűszerei legalább olyan finomak. Különösen a pirospaprika az, ami vonzza. Ez a fűszer szinte minden magyar háztartásban megtalálható és sajnos sokszor nem a legjobban záródó csomagolásban. Egy gumival vagy csipesszel visszazárt zacskó ugyanis nem nyújt elég védelmet a bogár ellen. A dohánybogár imádja a sötét, rosszul megvilágított helyeket és szívesen megbújik a szekrények sarkában, repedésekben vagy akár a fűszeresdobozok alján.

Nappal ritkán mutatkozik, de alkonyatkor és éjszaka aktívvá válik és ekkor kezdi meg pusztító munkáját.

Gyuris Rita, az interneten ismert növényorvos nemrégiben saját bőrén tapasztalta meg, milyen is ez. A pirospaprikájában bukkant rá a kártevőre és azonnal megosztotta a tapasztalatait a követőivel, hogy mások is felkészülhessenek.

„Ha a fűszerek összecsomósodnak és kézzel nem lehet szétnyomni őket, akkor nagy valószínűséggel dohánybogárral van dolgunk" - figyelmeztette Rita.

Hogyan ismerjük fel a jelenlétét?

A dohánybogár jelenlétének legbiztosabb jele az, amikor a pirospaprika vagy más őrölt fűszer összeáll és apró, kemény csomók képződnek benne. Ezek a csomók nem páratól keletkeznek, hanem a lárvák gubóitól, amelyek szó szerint összeragasztják a fűszert. Ha megpróbálod kézzel szétnyomni ezeket a göböket és azok nem porladnak szét, akkor biztosra veheted, hogy nem egyedül vagy a konyhában.

A bogár lárvái ugyanis krémfehér színűek, C alakúak és körülbelül 4-5 milliméter hosszúak. Ezek a lárvák táplálkoznak a fűszerekkel és közben gubókat készítenek maguknak, amelyek aztán összetartják az anyagot.

A kifejlett bogár világosbarna, púpos megjelenésű és bár apró, képes nagy távolságokat megtenni repülve. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a fertőzött fűszert pusztítja el, hanem átterjedhet más élelmiszerekre is. Szálas teák, gabonafélék, száraztészták, szárított gyümölcsök, sőt, még a gyógynövények és a gyógyszerek sem biztonságosak előle.

Mit tegyünk, ha már itt van?

Ha egyszer a dohánybogár elszaporodott a konyhában, akkor sajnos nincs könnyű megoldás. Az egyetlen hatékony módszer a teljes körű nagytakarítás. Ki kell dobni minden fertőzött élelmiszert, beleértve a fűszereket, teákat, száraztésztákat és bármit, amiben gyanús jeleket találsz. A szekrényeket alaposan ki kell tisztítani, a sarkokat, repedéseket különös gonddal.

A megelőzés viszont sokkal egyszerűbb, mint a védekezés.

Érdemes minden fűszert és teát jól záródó, légmentesen záródó üveg- vagy műanyag dobozokban tárolni. Ha új fűszert vásárolsz, tedd néhány napra a fagyasztóba, mert a hideg elpusztítja a tojásokat és a lárvákat. Rendszeresen ellenőrizd a régi fűszereket és ne tarts otthon évekig használatlan alapanyagokat. A tisztaság és a rendszeres átnézés kulcsfontosságú, mert ha időben észreveszed a problémát, még megmentheted a konyhádat attól, hogy egy apró, sunyi bogár teljesen felforgatja a mindennapjaidat.

Így néz ki ez a kis szörnyűség: