promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban három tenger mosta hazánk határait pár évig? Félelmetes dolgot mondott a mesterséges intelligencia, amikor feltették neki a nagy kérdést
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő válaszokat adott a mesterséges intelligencia, amikor feltették neki a magyar történelem égető kérdéseit.

Az elmúlt időszakban óriási bejelentésként érte az emberiséget a ChatGPT elindulása, a mesterséges intelligencia hihetetlen jó "fizikumnak" örvend, valóban ereje teljében van, és már egy új világ beköszöntének előszelét is érezzük bizseregni az ereinkben, amikor azt halljuk, hogy megint és megint szenzációs válaszokat lehetett kicsikarni belőle egy-egy nagyon égető vagy érdekes kérdésre. Ez a jövő, és már nincs is megállás, a digitális világ még ezt az ajtót is berúgta. És biztos, hogy nagyon sokan használják már napról napra, hogy a Google-kereséseket ezzel váltsák ki.

Merthogy azonnali válaszok, és nem kell tovább keresgélni.

Az Urban Legends nevű magyar álhírleleplező oldal indított eg sorozatot, amelynek keretében nem is olyan rég arra voltak kíváncsiak, hogy milyen válaszokat ad az OpenAI szoftvere, a ChatGPT a magyar történelem népszerű mítoszaira, vajon tud-e differenciálni tévhitek, így álhírek és egzakt válaszok között. A válaszokat végül Lőrinc László, a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja, a Tényleg.com szerkesztője értékelte.

Első körben azt kérdezték meg a mesterséges intelligenciától, hogy mosta-e három tenger Magyarország határait valaha, és miközben első körben jó választ adott, azt hogy nem, utána már nagyon belegabalyodott a válaszba, többek között azt is mondta, hogy "A kifejezés ‘három tenger mosta Magyarország partjait’ nem történelmi kifejezés, hanem inkább a Magyarország jelenlegi helyzetét jelzi".

Végül egy 2-es osztályzatott kapott a szakembertől a kusza válaszra.

Sokszor azonban meglepően pontosan válaszolt a ChatGPT, például arra a kérdésre is jó választ adott, hogy Dugovics Titusz kitalált személy-e a magyar történelemben. A válasz amúgy az, hogy igen. Viszont például nagyon érdekes válaszok jöttek arra a kérdésre, és talán ez a legfélelmetesebb, hogy Mátyás királyt meggyilkolták-e, az AI azt válaszolta, hogy igen, miközben a hivatkozott cikk sem azt állította, mint ő. De érdekes válasz született arra is, hogy tüzes trónon égették-e meg Dózsa György parasztvezért. Az AI itt is azt mondta, hogy igen, miközben nem létezhetett ilyen trón.

A cikk teljes egészében további történelmi kérdésekkel és válaszokkal, illetve elemzésekkel IDE kattintva érhető el.

Még több történelmi tévhit érdekel?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás