promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek voltak John F. Kennedy gyilkosának hátborzongató szavai a merénylet után
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

John F. Kennedy a 35. elnöke volt az Egyesült Államoknak, és 1963. november 22-én tragikus körülmények között elhunyt. De vajon mik voltak a merénylet utáni szavai gyilkosának?

Egy pénteki napon történt, amikor is az elnök, John F. Kennedy a feleségével, Jacqueline-nel, a texasi kormányzóval, Johny Connally-vel, illetve az ő nejével, Nellie-vel egy gépkocsiban utazott békésen, embertömegek közepette. Ekkor érkezett Lee Harvey Oswald, aki az autó közelébe férkőzött, és lelőtte Kennedyt. Az egykori elnök később belehalt a sérüléseibe. A gyilkosságot egyébként dallasi merényletnek is hívják, öt hónappal a híres, Dallasban elmondott beszéde után esett meg.

Mi­lyen bé­ké­ről be­szé­lek, és mi­lyen bé­két ke­re­sünk? Nem a vi­lág­ra fegy­ve­rek­kel eről­te­tett Pax Ame­­ri­ca­nát. Nem a sír bé­ké­jét, vagy a rab­szol­ga biz­ton­sá­gát. A va­ló­di bé­ké­ről be­szé­lek, ar­ról a bé­ké­ről, mely él­he­tő éle­tet biz­to­sít a föl­dön, mely le­he­tő­vé te­szi az em­be­rek­nek és a nem­ze­tek­nek, hogy gya­­ra­pod­ja­nak, hogy re­mél­je­nek, és hogy egy jobb éle­tet épít­se­nek gye­re­ke­ik­nek – nem csu­pán bé­két az ame­ri­ka­i­ak­nak, ha­nem bé­két min­den nő­nek és férfinak…"

– szólt Kennedy 1963. június 10-én.

Visszatérve a tragikus nap eseményeire, Kennedy és utastársai integettek, mosolyogtak a tömeg felé, hiszen rengetegen kijöttek megnézni aznap az elhaladó elnöki küldöttséget. A helyszín látszólag biztosítva volt rendőrök által, Lee Harvey Oswaldnak azonban mégis lehetősége nyílt arra, hogy elkövesse a merényletet. A texasi kormányzó is megsérült az esetben, ő azonban felépült, Kennedyt viszont fél órával a lövések után halottnak nyilvánították. 

Miután a radikális politikai gondolatairól ismert, javítóintézetben nevelkedett, zaklatott életű Oswald - akinek egyébként volt korábban már problémája a rendőrséggel és az FBI-jal is - leadta a lövést a könyvtár környékéről, ahol dolgozott, nemes egyszerűséggel felszállt egy buszra, és így szólt:

„Átszállásra, legyen szíves."

Ez csupán percekkel a leadott lövései után történt. Miután leszállt a buszról, leintett egy taxit is:

„Szabad lesz ez a taxi?"

– szólt, majd pedig egy hölgy tűnt fel a színen, aki szintén taxira várt. Oswaldnak még arra is volt lélekjelenléte, hogy átengedje a hölgynek az autót. Kísértetiesen hidegvérű szavak ezek, pláne annak tükrében, ami ezután következett. Miután végül beszállt egy másik taxiba, percekkel később lelőtte J. D. Tippit rendőrtisztet, aki szintén belehalt a sérüléseibe, ezután pedig elfogták az elkövetőt egy színház közelében. 

Lee Harvey Oswald egyébként nem élte túl sokkal a meggyilkolt elnököt: miután megvádolták a merénylettel, két nappal később, november 24-én megölte őt Jack Ruby, egy amerikai éjszakai klub tulajdonosa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás