promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberevés, brutalitás, Netflix: a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer történetétől mindenki hányingert fog kapni – kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jeffrey Dahmer rémtettei még több, mint 30 év elteltével is képesek sokkolni az embereket.

Nehéz manapság újat mutatni egy olyan nézőnek, aki előtt ott hevernek a legdurvább gyilkosokról szóló dokumentumfilmek, horrorfilmek, ráadásul csupán két kattintásnyira van tőle szinte az összes létező sorozatgyilkos rémtette listázva, felvételekkel ellátva. Éppen ezért olyan nagy dolog, hogy Ryan Murphy legújabb Netflixes sorozata képes volt áttörni a buborékot, és még a legedzettebb emberek gyomrát is kikezdte.

A Dahmer - Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című 10 epizódból álló sorozat a brutális, gyilkos kannibálként emlegetett Jeffrey Dahmer hihetetlen és felkavaró igaz történetét meséli el meghökkentően rideg stílusban, miközben hangot ad az áldozatainak, azok családjainak, illetve az ő szüleinek is, hogy minél áthatóbb képet kapjunk arról, vajon hogyan is vált egy magányos kisfiúból hírhedt sorozatgyilkos, és ez hogyan hatott a világra.

Ez a széria leginkább arra jó, hogy hányingerünk legyen tőle, ugyanis vannak benne olyan jelenetek, amik konkrétan rosszullétet tudnak okozni. Jeffrey Dahmer tettei örökké félelmet fognak kelteni az emberek szívében, a Netflix sorozata pedig túlzottan hatásvadász ahhoz, hogy mellette esetleg a tömeg megnyugtatásával foglalkozzon, vagy nyomokban eleganciát tartalmazzon – sőt, pontosan az a készítők célja, hogy mi elborzadjunk a mocskos sötétség láttán, és ezt sikerül is elérniük.


Kép: Profimedia

Jeffrey Dahmernek 1978 és 1991 között összesen 17 áldozata volt, többségüket a melegközösségből szedte. A brutális gyilkosságok előtt többnyire elkábította az embereket, majd miután kiélte magát, különböző módszerekkel eltüntette a holttestüket. Az is megesett, hogy evett az áldozataiból, miután „zombit” akart csinálni belőlük – ennél jobban nem is szeretnénk belemenni a rémtettekbe, szerencsére a sorozat se lép túl egy bizonyos határt ilyen szempontból.

Evan Peters zseniális módon alakítja Jeffrey Dahmert, ugyanis kellően távolságtartó, embertelen, és közben mégis mélyen emberi, meggyötört a játéka. Tökéletesen hozza azt a szörnyeteget, aki tudja magáról, hogy rettenetes, amit csinál, de mégsem tud máshogy létezni. Egyszerre félelmetes és megnyerő, amit a színész nyújt, ezzel pedig képes egy furcsa köteléket kialakítani a néző és a beteg sorozatgyilkos között – igazából pontosan ez adja a sorozat izgalmát.

Szokták mondani, hogy az élet írja a legjobb történeteket. Ez most is így van, ugyanis olyan megdöbbentő események, csavarok vannak ebben a valós eseményeken alapuló alkotásban, hogy alig hiszünk a szemünknek. Jeffrey Dahmer lehet talán a történelem egyik legszerencsésebb sorozatgyilkosa, annyi mindent sikerült megúsznia az élete során.


Kép: Profimedia

Ryan Murphy és a készítők nagyon határozottan, nyersen mutatják be Jeffrey Dahmer életét, miközben lehetséges magyarázatokat is nyújtanak azzal kapcsolatban, hogy miért is lett ő ilyen. Viszont sajnos összességében olyan vontatott ez a sorozat, hogy a 10 részből körülbelül 4-et simán kivághattak volna, ugyanis akármilyen érzéketlenül is hangzik, egyáltalán nem érdekes nézni az áldozatok családjainak szenvedését – nyílt titok, hogy ezt a szériát mindenki Jeffrey Dahmer és a kegyetlenségei miatt akarja megnézni, a többi pedig mellékes.

A Dahmer - Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori biztos, hogy nem a világ legjobb sorozata, de elképesztően hatásos, ugyanis képes elborzasztani, elgondolkodtatni a nézőt azzal kapcsolatban, hogy milyen sötét bugyrai vannak az emberi létnek – Evan Peters pedig jobban teszi, ha lepakol a polcról, ugyanis hamarosan el kell raknia valahova a díjakat, amiket a fantasztikus alakításáért fog kapni.

Nagy kár, hogy az alkotás a végére eléggé leül, és csúnyán elengedi a gyeplőt, hiszen az első 6-7 epizódig nagyon feszült, hátborzongató és hangulatos, amit Ryan Murphy-ék művelnek, utána viszont lekerül a fókusz Jeffrey Dahmerről, és ez elrontja az élményt, illetve az összhatást – ettől függetlenül mindenképp érdemes megnézni, csak gyomor kell hozzá.

A Dahmer - Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori már elérhető Netflixen, itt lehet megnézni a magyar feliratos előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás