promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agatha Christie teljes titokban ment feleségül egy selyemfiúhoz
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A krimiírás nagyasszonyának első házassága rosszul sikerült, másodjára pedig 14 évvel fiatalabb férjet választott.

Agatha Christie magánélete sohasem villanyozta fel annyira a rajongóit, mint a könyvei, pedig a krimiírás nagyasszonyának igencsak viharos párkapcsolatokban volt része. Két férje is volt, de csak az elsőtől született gyermeke.

Az Agatha Mary Clarissa Miller néven született szerző az első urától kapta jól ismert írói nevét is, amelyet természetesen (bevált márkaként) azután is megtartott, hogy 1928-ban elvált a csélcsap Archibald Christie-től.

Fotó: Profimedia

Nem sokáig maradt szingli, hiszen két évvel később újra férjhez ment, és a brit régész Max Mallowannel már a nő haláláig kitartottak egymás mellett. Egyetlen bökkenő volt csupán: a férfi 14 évvel volt fiatalabb Agatha Christie-nél, amit a harmincas években még sokan ferde szemmel néztek.

Talán emiatt házasodott össze a híres írónő a „selyemfiújával” teljes titoktartás mellett egy edinburgh-i templomban 1930-ban. Egy iraki ásatáson találkoztak, ahová a nőt csak a hírneve miatt engedték be, egyébként szigorúan elzárt területnek számított.

A férfi mindössze 26 éves volt, Agatha Christie pedig kereken 40, ráadásul elvált, és volt egy 11 éves kislánya. Max a kalauzaként működött közre az ásatáson, így alakult ki kölcsönös vonzalom közöttük.

Hatalmas utazásokat tettek a környéken, és alighanem akkor kovácsolódtak össze igazán, amikor a kocsijuk elakadt a homokban, és kis híján puhára főttek a tűző napon. Pánikolás helyett az írónő letelepedett a jármű árnyékába, és aludt egyet, amíg megérkezett a segítség.

Amikor a lánya megbetegedett, Agatha Christie azonnal visszatért Angliába. Max nemsokára követte őt, és már a második devoni látogatása során megkérte a híres krimiszerző kezét. Az ügy folytatása azonban nem lett olyan sima, mint arra a legtöbben számítottak.

Agatha Christie ugyanis nemcsak visszautasította a gyűrűt, de kétórás vitába szállt a lelkes kérővel arról, hogy miért tartaná ostobaságnak a házasságot. Egyrészt persze a nagy korkülönbség miatt, másrészt azért, mert a kislányának sem volt szimpatikus a leendő mostohaapa.

Az írónő unokaöccse, Jack együtt járt Maxszel Oxfordba, és elszörnyedt a gondolattól, hogy egy volt osztálytársa feleségül vegye a nagynénjét.

Agatha Christie mindezzel együtt fülig szerelmes volt a férfiba, ezért végül mégis hozzáment. 46 évig voltak házasok, vagyis merész döntésüket nem kellett megbánniuk. Az esküvő előtt egy hónapot töltöttek Skye szigetén, hogy lerázzák a sajtót, és így már nyugodtan frigyre léphettek Edinburgh-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás