promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történik egy komikussal, ha hónapokig karanténba kerül? A szobájában készíti el élete mesterművét – kritika
Borítókép:  youtube.com/boburnham (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A zseniális Bo Burnham Inside című stand-up különkiadása nem csupán vicces, de meglepő, elgondolkodtató és hihetetlenül kreatív is.

Bo Burnham egy vidám, népszerű zenés komikus, aki sokszor dalban mondja el a legmélyebb, legőszintébb gondolatait, a végeredmény pedig általában egyszerre vicces és fülbemászó, hiszen nemcsak humoristaként, de zenészként is kimagaslóan tehetséges.

A koronavírus-járvány miatt ő is karanténba került, így teljesen megváltozott az élete, jóval kevesebb inger érte őt és elkezdett magába fordulni, a kreatív energiáit pedig az új különkiadásába fektette, amin hónapokon keresztül dolgozott teljesen egyedül a szobájában.

Az Inside című alkotás igaz, hogy egyetlen helyiségben játszódik, de Bo Burnham mindent bevet annak érdekében, hogy varázslatos élményben legyen részünk, és a mi szórakoztatásunk közben megpróbáljon kitörni abból a bezártságból, ami úgy rányomja a bélyegét a hétköznapjaira és a lelkére.

Ahogy az elején ő is jobban bírta a karantént, úgy a szerzeményei is kicsit játékosak, pörgősek és pozitívak, majd ahogy kezd szétesni, úgy lesz minden komolyabb, komorabb és meghatóbb. Érezni rajta, hogy teljes mértékben megnyílt a láthatatlan közönségnek a szobája biztonságából, ezért mindent levetkőzött magáról (esetenként szinte szó szerint), és bátran megmutatta, hogy a mosoly mögött sokszor fájdalom van, a kilátástalanság pedig úgy fojtogat mint a magány – és ilyenkor jön a legjobban egy kis nevetés, illetve önreflekció.

Bo Burnham görbe tükröt állít saját maga és a sorstársai elé, így énekel nekünk az internet sötét bugyrairól, a tipikus semmilyen Insta-posztokról, a péniszképek küldéséről, a 30. születésnapjának jelentőségéről és arról, hogy milyen rohadtul pocsékul érzi magát – utóbbit ráadásul rengeteg energiával és boldogsággal, hogy szemléltesse, mennyivel könnyebb a külvilágnak a jobbik arcunkat mutatni.

A zenei betétek remekek, a szövegek fantasztikusak, a megvalósítás pedig elképesztő, hiszen néha projektorral, olykor fényjátékkal éri el Bo Burnham, hogy elfelejtsük, hol vagyunk, és vele együtt utazzunk különböző helyekre – miközben nem fél esetenként sírni, kiakadni vagy szinte megőrülni sem.

Bo Burnham Inside című alkotása egy mestermű, ami nem csupán a komédia határait feszegeti, hanem a drámáét is, ugyanis rendkívül ritka, hogy valaki ennyire őszinte munkát adjon ki a kezei közül úgy, hogy az minden szempontból kiemelkedő, maradandó és gondolatébresztő.

Ehhez hasonlót még sosem láthattunk, szóval aki teheti, mindenképp nézze meg ezt a körülbelül 1,5 órás produkciót, ami annyira nyers és kreatív, hogy az egyenesen lehengerlő.

Könnyen lehet, hogy ez az alkotás éri el valakinél azt, hogy kilépjen a komfortzónájából, és ne féljen segítséget kérni, ha esetleg úgy érzi, hogy kezd minden elsötétülni – már emiatt is megérte elkészíteni.

A Bo Burnham: Inside már elérhető magyar felirattal a Netflixen.

Ha bárki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor hívja a krízishelyzetben lévők számára a nap 24 órájában fenntartott, ingyenesen hívható 116-123-as, vagy a 06-80-820-111-es telefonszámot. Ha valaki másról van szó, akinek szüksége lehet a segítségre, akkor ezen az oldalon találhat információkat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás