promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mainstream: ha a dislike gomb egy film volna, ez lenne az – kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Andrew Garfield csinált egy filmet Mainstream címmel az internetes celebekről, de okos tanmese helyett sajnos csak egy sekélyes, erőltetett alkotást kapunk.

A legendás Francis Ford Coppola unokája, Gia Coppola készítette a Mainstream című filmet, amiben a szürke hétköznapi életet élő Frankie (Maya Hawke) találkozik egy furcsa, enyhén őrült idegennel, Linkkel (Andrew Garfield), aki teljesen feldobja őt, és együtt elhatározzák, hogy görbe tükröt mutatnak az interneten csüngő társadalomnak: Linkből egy No One Special nevű influencert csinálnak, aki az elején még kifigurázza a youtubereket, majd egy megállíthatatlan szörnyeteggé teszi őt a siker.

A Mainstream ötlete remek, hiszen minden potenciál megvan benne, hogy egy releváns, tanulságos alkotás legyen, ami gondolatébresztő hatással van a netfüggőkre, de ez sajnos nem jött össze. Cserébe kapunk egy mű, képmutató, semmitmondó drámát, ami csak azt mutatja meg nekünk, hogyan ne csináljunk filmet, ugyanis hiába ad bele apait-anyait Andrew Garfield, mégis rettenetes élménnyel „gazdagodunk”.


Kép: Andrew Garfield és Maya Hawke a Mainstream című filmben / Profimedia.

Már az is idegesítő, hogy a rendező túlzottan stílusosnak akar tűnni, de valójában az első pillanattól kezdve érezni, hogy egy kicsit sem tudja, mit csinál, ugyanis a film tele van technikai és történetvezetési hibákkal, ráadásul nem képes megragadni a téma lényegét sem. Gyakorlatilag ezen hasal el az egész, meg azon, hogy az alkotás egyáltalán nincs egy hullámhosszon a nézővel.

Olyan, mintha egy jó színészekkel telerakott vizsgafilmet néznénk, aminek az a célja, hogy meglegyen a kettes.


Kép: Andrew Garfield, Maya Hawke és Nat Wolff a Mainstream című filmben / Profimedia

Egyetlen karakter sem igazán szimpatikus és a különböző események sincsenek ránk hatással, mégis mindegyiket úgy állítják be, mintha jelentőségteljes dologról lenne szó, de helyette csak nevetséges lesz a műdráma.

Valószínűleg csak félig volt tudatos az a kényelmetlenség, ami a Mainstream megtekintésekor elönt minket.

Nem egyszerű filmet csinálni az internetes celebekről, mivel egy teljesen szürreális, megfoghatatlan jelenségről van szó egy átlagos ember számára. Pontosan emiatt kellett volna Gia Coppolának határozottabbnak lennie, és rendesen beleállnia a topikba, miközben mindkét oldalt bemutatja és tiszta üzenetet közvetít egy jól átgondolt vélemény alapján. Nos, itt még csak morzsája sincs meg ennek, szóval nincs sok értelme annak, amit látunk.


Kép: Andrew Garfield és Maya Hawke a Mainstream című filmben / Profimedia.

A Mainstream kicsit sem szórakoztató, igényes vagy okos, de még pont súrolja a nézhető kategória alsó határát, és ez kizárólag Andrew Garfieldnak köszönhető, aki tökéletesen alakítja a visszataszító influencert. Ha az ő játéka nem lenne ennyire érdekfeszítő, akkor semmit sem érne ez a film, mert üres, határozatlan és mesterkélt.

Nagy kár, hogy ennek az alkotásnak sem sikerül elérnie, hogy bárki is egy kicsit átgondolja az értékrendjét, de cserébe több mint 1,5 órán keresztül próbálja nagyon erőszakosan elhitetni velünk, hogy nagyon fontos, amit látunk. Pedig csöppet sem az, de legalább megnézhetjük, ahogy Andrew Garfield majdnem meztelenül, egy gatyájából kilógó műpénisszel riogatja az embereket az utcán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás