promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Exkluzív: A TV2 kétszer is kinyírta Hunique csatornáját, mert lebuktatta az Exatlon Hungaryt
Borítókép:  Hunique
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A TV2-nek nem tetszett, hogy az egyik legnépszerűbb Exatlonnal foglalkozó oldal, a Hunique rájött az igazságra, ezért elhallgattatták. Exkluzív interjú az oldal szerkesztőjével.

Nem is olyan rég bukkantam rá a Hunique YouTube-csatornára, ahol az Exatlon Hungary-vel foglalkoznak. Ebben nem csak a verseny eredményeiről, de a műsor furcsaságairól, Tóth Janka titokzatos betegségéről, a verseny során szerzett sérülésekről, és egyéb érdekességekről is szó esett; a videó készítője kendőzetlenül és őszintén beszélt a műsorról. Pontosan ennek köszönhette a népszerűségét, hiszen a videós tartalmakat rengeteg Exatlonos Facebook-csoportban megosztották, beszéltek róla, és nagyon sokan egyet is értettek az abban látottakkal, ugyanis egyre többen jönnek rá, hogy az Exatlon Hungary milyen műsor is igazából.

Az Exatlon Hungary-vel foglalkozó cikkeimhez én is többször használtam fel a csatorna videóit – természetesen a szerkesztő engedélyével –, és rendszeresen követtem az oldalt, vártam az újabb tartalmakat. Nagyon megdöbbentem, mikor a szerkesztő küldött nekem egy levelet, amiben megkért, készítsem el ezt az anyagot, ugyanis a TV2 több olyan videóját is töröltette a YouTube-bal, amiben szóba került Tóth Janka esete, melynek következtében a YouTube törölte az egész csatornát; magyarán, a TV2 elhallgattatta az oldalt, mert ő is tudta, amit én is, és még nagyon sok ember:

Tóth Janka koronavírusos lett Dominikán, de ezt a TV2 mindenáron el akarja sumákolni, nehogy betámadják a megfelelő óvintézkedésekkel és kellő biztonsággal ellátott „szuperprodukciót”.

Akik követik az Exatlon Hungary-t, azok valószínűleg mind ismerik a Hunique-ot. A csatorna azóta foglalkozik a műsorral, amióta elindult a TV2-n. Igaz, eleinte kicsiben kezdte, de híre hamar elterjedt, és volt, hogy maga Palik László is üzent a készítőnek, hogy elismerését fejezze ki.

„Exatlonos tartalmakat már az első évadban is csináltam. Eleinte csak képeket. Aztán videókat. Volt Exatlonos videó, amit feltöltöttem az Instagramra és Palik László rám írt, hogy milyen nagyszerű dolgot csináltunk, és mennyire örül, hogy ennyire megmozgatja az embereket az Exatlon”

– nyilatkozta portálunknak az oldal szerkesztője, aki meg is mutatta az említett videót.

Elmondása szerint a TV2-től kezdetben egyszer sem érkezett hozzá szerzői jogi követelés, de mikor elkezdődött a 2. évad, minden megváltozott.

„A második évad épp három hete ment, amikor elkezdődött: jöttek a szerzői jogi követlések visszamenőleg is az Exatlonos videókra, DE csak annyiban érintette a csatornámat, hogy el kellett fogadnom, hogy őket illeti a reklámbevétel, amit én amúgy sem kaptam. Aztán a 3. évad kezdete előtt pár héttel eltávolítottak egy videót, amire korábban a reklámbevételeket kérték. Semmi extra nem volt benne, csak a játékosok kiesési sorrendben a 2. évadból. Nem is értettem miért és miért pont azt”

Tudni kell, hogy ahhoz, hogy egy YouTube-csatorna tiltásra kerüljön, három videó tiltása kell. A Hunique szerkesztője elmondta, hogy a 3. évadnál kétszer is tiltatott le a TV2 videókat a csatornáján, de itt ellenvetéssel élt, mert – idézem:

„megírtam, hogy az Európai Unió hatályos szerzői jogi törvényei alapján fair használatnak minősült mind a paródia, mind a kritika. Mindkét esetben visszavonták a követelést”

Ezt követően a TV2 rögtön két videót tiltatott le, melynek következtében az addigra 15 ezer feliratkozóval rendelkező csatorna tiltásra került. A szerkesztő ezek után nem tudta visszaszerezni a csatornáját, kénytelen volt egy újat indítani; ez volt 2021 februárjában.

Hogy mi az, ami ennyire nem tetszett a TV2-nek a videókban, nem nehéz kitalálni. De valószínűleg az is fájhatott nekik, hogy a 2. évad idején például nagyobb nézettsége volt a Hunique Exatlonos videóinak, mint az Exatlon Hungary hivatalos YouTube-csatornáján. A szerkesztő elmondása szerint

az Instagram-oldalán több alkalommal is jöttek kérések a produkciótól, hogy töröltessenek egy-egy, számukra kedvezőtlen képet, mert azt a műsorra nézve károsnak, spoileresnek ítélték meg.

Mint láthattuk, Tóth Janka betegsége nem nagyon került szóba a műsorban, mindenáron titokban akarták tartani, mi történt vele, és még a hazatérte után sem hozták szóba egyik interjúban sem, hogy miért is kellett idő előtt hazajönnie. A Hunique több videójában is megemlítette Janka esetét, és ez szemmel láthatóan nem tetszett a TV2-nek. Minden videót töröltettek, amiben Jankáról szó esett, és a második csatorna is tiltásra került.

„A videókban benne volt, hogy Janka az 55. adásban még futott, de adás után már többet nem mutatták. A Bajnokok visszatértek a táborba Janka nélkül. Utána csak néha említették meg. Aztán a 63. adás elején Palik egy szobában felkereste és közölte vele a hírt. Láthatóan nem lepte meg Jankát. Utána pedig a futam elején kibeszélték, ki milyen kaját szeretne és miért, majd mellékesen, mint másodlagos hírt Palik elmondta, hogy Janka nem folytathatja. Igazából senkit sem ért váratlanul a hír. Igazából nem említettem meg szó szerint a koronavírust. Azt írtam, mindenki tudja, mi a nagy titkolózás és Janka rejtegetésének igazi oka. Mert csak egy logikus magyarázat van. És az is, hogy az azóta készült interjúkban is kerülik a témát. Nem véletlenül”

– fogalmazott a szerkesztő, aki elmondta, hogy hiába keresne fel bárkit is a TV2-nél, hogy tisztázzák a dolgot, a csatorna mosná a kezeit, mert nem ők a műsor jogdíjának tulajdonosai.

„Sajnos a "fair használat" engedélye is amolyan látszat segítség a készítőknek. Azt mondják, jogod van paródiához felhasználni. Jogod van kritikához felhasználni, DE a jogdíj tulajdonosnak joga van ezeket nem figyelembe venni. Aztán eljuthat a dolog odáig, hogy bíróságra jársz, mint ahogy volt pár ilyen per nagyobb törölt csatornák esetén. Pláne, hogy van egy olyan kitétel is a "fair használat" esetén, hogyha a jogdíj tulajdonosa úgy ítéli meg, hogy az rossz színben tünteti fel az adott műsort, vagy káros tevékenység a műsor számára... akkor milyen kritikát fogalmazhat meg az ember?”

A Hunique szerkesztője úgy gondolja, ha a TV2 máshogy kezelné ezeket a dolgokat, és megbeszélnék az emberrel a problémáikat, akkor ő is máshogy állna hozzá. De ezek a tiltások még inkább arra ösztönzik, hogy megmutassa az igazságot.

„A TV2 idén még inkább kinyilvánította, hogy ezt a műsort kinek csinálják. Azok számára mindegy, mennyire manipulált a reality. Mindegy, mennyire átlátszó egy manipuláció. Úgysem veszik észre. Csak miközben erre a többségre szerkesztik a műsort, folyamatosan veszítik a nézőket, mert sokan, akik egyre inkább átlátják, mi folyik itt, elpártolnak a műsortól, és aki egyszer talált más néznivalót, azt már nagyon nehéz lesz rávenni, hogy újra Exatlont nézzen”

A Hunique azóta egy újabb csatornát indított a YouTube-on, aminek máris közel 1000 feliratkozója van. A legutóbb feltöltött videójában az Exatlon pótlásaival és kivárásaival foglalkozik. Ezt a videót alább nézhetitek meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás