promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felújítják a magyar elátkozott házat, ahol az egyik legrejtélyesebb gyilkosság történt
Borítókép:  Google Maps / Pestbuda.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1918. október 31-én történt az eset, amikor megölték a korábbi magyar miniszterlenököt.

A Hermina út 45. szám alatt az első világháborús Magyarország legikonikusabb hazai politikusát, Tisza Istvánt gyilkolták meg 1918. október 31-én. A drámai történés színhelyét idén felújítják. Tisza István a háború alatt a magyar háborús politika egyik szimbóluma lett, személye ellen négyszer kísérelték meg gyilkosságot, az utolsó a saját villájában történt. A merényletről azóta sincs konszenzus, csak több feltételezés él egymás mellett, sokak szerint tervezett gyilkosságról van szó, egyesek azt mondják, hogy a monarchia hadseregében szolgáló délszláv katonák ölhették meg őt.

Most megújul a villa, a belső terek műemléki rekonstrukciója mellett szökőkúttal gazdagodik a kert is - írja a Pestbuda.

A villa amúgy Róheim Sámuelé volt eredetileg, ő a kiegyezés utáni gyors gazdasági fejlődés alatt gazdagodott meg fakereskedőként. A villa 1899 és 1900 között épült.

Később, a második világháború alatt az ÁVH is használta az épületet, 

a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig

- írja a lap.

Jelenelg a Magyar Corvin-lánc Egyesület tulajdonában van. Az épületben reprezentatív terek és irodák kapnak majd helyet, az egyesület központja fog itt helyet kapni. A jelenlegi állapotról a Pestbuda oldalán láthattok képeket IDE kattintva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás