Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Felújítják a magyar elátkozott házat, ahol az egyik legrejtélyesebb gyilkosság történt

Felújítják a magyar elátkozott házat, ahol az egyik legrejtélyesebb gyilkosság történt

Zene, Film & Kultúra

Felújítják a magyar elátkozott házat, ahol az egyik legrejtélyesebb gyilkosság történt

Zene, Film & Kultúra

Promotions 09:09

1918. október 31-én történt az eset, amikor megölték a korábbi magyar miniszterlenököt.

A Hermina út 45. szám alatt az első világháborús Magyarország legikonikusabb hazai politikusát, Tisza Istvánt gyilkolták meg 1918. október 31-én. A drámai történés színhelyét idén felújítják. Tisza István a háború alatt a magyar háborús politika egyik szimbóluma lett, személye ellen négyszer kísérelték meg gyilkosságot, az utolsó a saját villájában történt. A merényletről azóta sincs konszenzus, csak több feltételezés él egymás mellett, sokak szerint tervezett gyilkosságról van szó, egyesek azt mondják, hogy a monarchia hadseregében szolgáló délszláv katonák ölhették meg őt.

Most megújul a villa, a belső terek műemléki rekonstrukciója mellett szökőkúttal gazdagodik a kert is - írja a Pestbuda.

A villa amúgy Róheim Sámuelé volt eredetileg, ő a kiegyezés utáni gyors gazdasági fejlődés alatt gazdagodott meg fakereskedőként. A villa 1899 és 1900 között épült.

Később, a második világháború alatt az ÁVH is használta az épületet, 

a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig

- írja a lap.

Jelenelg a Magyar Corvin-lánc Egyesület tulajdonában van. Az épületben reprezentatív terek és irodák kapnak majd helyet, az egyesület központja fog itt helyet kapni. A jelenlegi állapotról a Pestbuda oldalán láthattok képeket IDE kattintva.

Borítókép: Google Maps / Pestbuda.hu