promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most akkor karácsonyi film a Die Hard, vagy sem?
Borítókép:  Bruce Willis a Die Hard című filmben / 20th Century Fox - Gordon Compan / Collection ChristopheL via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több mint 30 éve foglalkoztatja a rajongókat, hogy vajon lehet-e karácsonyi filmnek nevezni a Die Hardot, mi pedig most megtaláltuk a választ.

1988-ban mutatták be a négy Oscar-díjra jelölt Die Hard - Drágán add az életed! című akciófilmet, amit mai napig a műfaj egyik legjobbjának tartanak. A Bruce Willis által alakított John McClane megmutatta, hogy egy átlagos emberből is lehet hős, főleg, ha egy céges karácsonyi bulin támadják meg a terroristák – ezzel mindenki tud azonosulni, nem igaz?

A siker természetesen nem maradt el, viszont az első pillanattól kezdve felmerült, hogy a Die Hard most egy karácsonyi film, vagy sem? Több mint három évtizede vérre menő viták, harcok folynak a rajongók között emiatt, hiszen egyszer ilyen, egyszer olyan eredményeket mutatnak a nyilvános szavazások, de most megpróbálunk rendet teremteni, és megkíséreljük a lehetetlent azzal, hogy eldöntjük minden idők egyik legfontosabb kérdését.

  • Akik úgy gondolják, hogy a Die Hard karácsonyi film, azok azzal indokolják, hogy a történet karácsony környékén játszódik egy karácsonyi bulin, vannak benne karácsonyi zenék, ráadásul még a végén havazik is – mint egy klasszikus karácsonyi alkotásnál.
  • Az ellentábor szerint viszont a Die Hard nem lehet karácsonyi film, mivel júliusban mutatták be Amerikában, maga a karácsony sem lényeges eleme a történetnek, túl erőszakos, ráadásul Bruce Willis szerint sem számít annak – ami azért valljuk be, elég fontos.

Mindkét oldalnak megvannak a maga igazságai, de a rendező, John McTiernan fogalmazta meg leginkább azt, ami közelebb hozhat minket a válaszhoz, ugyanis elmondta, hogy meglepő módon hiába szolgált inspirációul Az élet csodaszép című ünnepi klasszikus, ő nem karácsonyi alkotásnak szánta a Die Hardot, de az utóbbi években azzá vált, mivel megvan benne az a „csoda”, ami ehhez szükséges.

Ezt az is alátámasztja, hogy például 2016-ban hivatalosan is ez volt a legnézettebb film karácsonykor, így a folyamatos szájkarate ellenére is kijelenthetjük, hogy a Die Hard ugyan nem indult annak, de mára egy igazi karácsonyi film lett, amit az emberek újra és újra elővesznek az ünnepek alatt, ennek köszönhetően pedig örökre elválaszthatatlanná vált a kettő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás