promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Testközelbe kerülhetsz a Harry Potter mágikus lényeivel, nem is akárhogy
Borítókép:  Screen Rant
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan bárki testközelből is megcsodálhatja a Magyar Mennydörgőt, vagy egy óriás szíjhalt, hiszen decemberben nyílik meg a londoni Természettudományi Múzeum kiállítása, amin a Harry Potter- és a Legendás állatok-filmekben használt csaknem 30 kellék is helyet kapott.

Az intézmény két éve készül a fennállása egyik legizgalmasabb kiállításaként beharangozott Legendás állatok: a természet csodája című kiállításra, ami a BBC és a Warners Bros. közreműködésével valósul meg. A tárlat célja, hogy a Harry Potter-univerzum népszerűségét kihasználva a múzeum elmeséljen néhány történetet a való világról és a természetvédelemről.

„Vegyük csak Göthe Salmandert, a Legendás állatok főszereplőjét. Ő a mágikus lények kutatója, aki járja a világot, feljegyzi és próbálja megérteni ezeket az elképesztő állatokat, miközben igyekszik megóvni őket. Úgy gondoltunk, hogy ez egy remek üzenet, amely összhangban van azzal, amit mi is tenni próbálunk itt, a Természettudományi Múzeumban. A párhuzam tehát nyilvánvaló”

– idézte Lorraine Cornish-t, az intézmény munkatársát a BBC.

A december 9-én nyíló kiállítás egyik témája az olyan mitikus teremtmények eredete, mint a sárkányok, egyszarvúak, tengeri kígyók és sellők. A szakemberek szerint ezek a lények valószínűleg a nagyon is igazi, ám egészen szokatlan külsejű teremtményekről, például az óriás szíjhalról való eltúlzott beszámolókból nőtték ki magukat.

Az interaktív tárlat a J. K. Rowling által kitalált teremtményekre felfűzve mutatja be néhány valódi állat elképesztő adottságait. A Legendás állatokban szereplő szemiflázs – karcsú, emberszabású majomra hasonlító varázslatos lény – például láthatatlanná válik veszély esetén, míg a való világban sok állat képes hatékonyan álcázni magát különböző okokból.

Ugyanúgy, ahogy Göthe Salmander fel akarja hívni a figyelmet a varázsvilág lényeinek törékenységére, a múzeum is küldetésének tekinti, hogy ráirányítsa a figyelmet a kihalással fenyegetett fajok sebezhetőségére.

„Jó példa erre a kakapó vagy bagolypapagáj, amely mindössze három szigeten honos Új-Zéland partjainak közelében. A természetvédők erőfeszítéseinek hála a súlyosan veszélyeztetett faj egyedszáma ma már kicsivel meghaladja a 200-at. A kakapók megóvása ugyanolyan küzdelem, mint amelyet Göthe vív az utolsó pár böklenc megmentéséért”

– jegyezte meg Lorraine.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás