promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leonardo DiCaprio börtönbe záratta saját ikertestvérét
Borítókép:  Robyn Beck / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1998-ban mutatták be a Randall Wallace rendezésében készült A vasálarcos című filmet, amiben Leonardo DiCaprio játszotta el XIV. Lajost és az ikertestvérét, Fülöpöt is.

Senkinek sem kell bemutatni Alexandre Dumas-t és legendás hőseit, akiknek kalandjairól számos mozgóképes feldolgozás készült már. A vasálarcos az író Bragelonne Vicomte: Tíz évvel később című műve nyomán íródott, ami A három testőr és a 20 év múlva folytatása. A filmes adaptáció természetesen nagyon sok dologban eltér az alapműtől, már-már köze nincs hozzá, de ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy egy rosszul sikerült feldolgozás lenne (főleg Paul W. S. Anderson verziójához képest, amiben már léghajókkal csatáznak egymással).

A történet: XIII. Lajost a dölyfös XIV. Lajos követi a trónon, akinek uralkodása alatt egész Franciaország éhezik. Hogy ez megváltozhasson, Athos, Porthos, és Aramis kiszabadítják a rejtélyes vasálarcost, aki nem más, mint a király ikertestvére. A három testőr célja, hogy Fülöp üljön a népet sanyargató Lajos trónjára, de hogy a tervük sikerüljön, szembe kell szállniuk régi bajtársukkal, D'Artagnannal is, aki felesküdött arra, hogy élete végéig védelmezni fogja a királyt.

Sokan nem kedvelik, hiszen egyáltalán nem hű Dumas regényéhez, de véleményem szerint nem rossz film A vasálarcos, aminek egyik legnagyobb pozitívuma a színészi gárda: Leonardo DiCaprio, John Malkovich, Jeremy Irons, Gabriel Byrne, Gérard Depardieu, Hugh Laurie, hogy csak néhányat említsek meg. Mindannyian remek alakítást nyújtanak, ráadásul DiCaprio duplán, hiszen ő játszotta el a király ikertestvérét is. Érdemes megfigyelni, hogyan formálja meg a két teljesen más jellemű és személyiségű karaktert.

A vasálarcos egyike azoknak a nagyszabású alkotásoknak, ami emlékezteti a nézőt a filmgyártás azon korszakára, amikor még mindenféle animáció és mesterséges látvány nélkül sikerült valami grandiózust alkotni. A gyönyörű helyszínek, díszletek, és jelmezek kiváló miliőt teremtenek a színészek köré, amit csak tovább fokoznak Nick Glennie-Smith (Az oroszlánkirály 2, Katonák voltunk, Szabadság, szerelem) zenei témái.

Akik szeretik Dumas-műveit, és a belőlük készült adaptációkat, vagy kedvelik a fent említett színészeket, és még esetleg nem látták volna, azoknak mindenképpen ajánlom A vasálarcos-t.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás