Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ötvös Csöpi visszatér a Balatonra egy különleges alkalomból

Ötvös Csöpi visszatér a Balatonra egy különleges alkalomból

Zene, Film & Kultúra

Ötvös Csöpi visszatér a Balatonra egy különleges alkalomból

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin - 2020.08.27. 06:36

Mozipremierekkel várják az érdeklődőket az első Veszprém-Balaton Filmpikniken, ahol többek között Bujtor István nagysikerű filmjét, A Pogány Madonnát is vetítik.

Szeptember 3. és 5. között rendezik meg az első Veszprém-Balaton Filmpikniket, melynek keretében öt helyszínen mintegy negyven magyar filmet nézhet meg ingyenesen a közönség.

A balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső, 1961-ben Marton Endre által rendezett színes-szélesvásznú magyar film, a Katonazene című alkotás restaurált verziójának mozipremierjét. A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, 91 éves Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a piknik programjában is szereplő A Pogány Madonna. A filmben olyan színészóriások lesznek láthatók, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc.

A Nemzeti Filmintézet által a Filmarchívum Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programjának keretében végzett értékmentő munkának köszönhetően tökéletes kép- és hangminőségben lesz látható a filmalkotás.

„Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse. Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép – aki végig nézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet"

– fogalmazott Muszatics Pétert, a Filmpiknik művészeti igazgatója.

A veszprémi Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriás kivetítőn nézhetik meg az érdeklődők a szintén a balatoni városban forgatott akcióvígjátékot, A Pogány Madonnát. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott. A film előtt látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, A Pogány Madonna vetítése előtt pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával.

A Filmpiknik teljes programja a rendezvény honlapján olvasható.

Borítókép: IMDb