Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szörnyű vérontás lett egy baráti felelsz vagy merszezésből

Szörnyű vérontás lett egy baráti felelsz vagy merszezésből

Zene, Film & Kultúra

Szörnyű vérontás lett egy baráti felelsz vagy merszezésből

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin - 2020.07.27. 19:33

Jeff Wadlow Felelsz vagy mersz című horrorfilmje akár jó is lehetett volna, de mint tudjuk, a rendező nem a tehetségéről és a jól sikerült alkotásairól híres. A vágyak szigete után újra megnéztem a két évvel ezelőtti rendezését, hogy megnézzem, sikerült-e tanulnia saját hibáiból.

A történet néhány fiatalról szól, akik az utolsó tavaszi szünetüket Mexikóban töltik. Olivia (Lucy Hale) megismerkedik egy jóképű sráccal, aki egy elhagyatott, romos templomba viszi el a csapatot, hogy felelsz vagy merszet játszanak. Az eleinte gyerekesnek induló szórakozás lassan halálosra fordul, amikor a játék megszállja hőseinket, és megbünteti azokat, akik hazudnak, vagy nem teszik meg, amire utasítja őket.

Szerintem nem mondok semmi meglepőt azzal, hogy Jeff Wadlow-t a nem sorolom a tehetséges rendezők közé: gondoljunk csak a 2010-es Ha/ver című képregényparódia silány folytatására, vagy a még frissnek számító A vágyak szigetére. Utóbbi miatt döntöttem el, hogy újranézem a rendező két évvel ezelőtti munkáját, amiben ráadásul a saját forgatókönyvéből dolgozott. Bár egy elég gyenge alkotásról van szó a műfajon belül, a rendezés középszerű, a karakterek zöme sablonos, üres, és a történet is hagy kivetnivalót maga után, ennek ellenére mégis ügyesen van felépítve a cselekmény.

A karakterek titkait, félelmeit, háttértörténeteit a játékban adott válaszokból tudhatjuk meg, melynek következtében a szereplők is egymás ellen fordulnak. Később arra is magyarázatot kapunk, hogy honnan ered a játék forrása, és ki irányítja azt.

Bár nem egy rendkívüli, egyedi darabról van szó, mégis nagy pozitívuma a filmnek, hogy nem lehet kiszámítani a végét, vagy legalábbis nem úgy ér véget, ahol a néző várná.

A Felelsz vagy mersz nem egy jól sikerült horrorfilm, sajnos nem mert bátrabban élni a műfaj adta lehetőségekkel és eszközökkel, pedig ebből a témából egy izgalmasabb, feszültségekkel teli tinihorrort is ki lehetett volna kerekíteni. Ennek ellenére, ha valaki egy egyszeri kis szórakozásra vágyik, valószínűleg nem fog nagyot csalódni.

Borítókép: IMDb

Legolvasottabb hírek