promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorisztikus, rejtélyes lény szabadult el az Antarktiszon
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Korábban írtunk róla, hogy chilei kutatók egy rég kihalt tengeri gyík tojására bukkantak az Antarktiszon, amit John Carpenter kultfilmje után, A dolog című sci-fi horrorról neveztek el. Ezek után megjött a kedvem, hogy újranézzem a műfaj egyik legnagyobb rendezőjének egyik legjobb alkotását.

Néhány norvég kutatóval való összeütközés után az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai befogadnak egy szánhúzó kutyát. A befogadott eb azonban szörnyű átalakuláson megy keresztül, a testébe ugyanis idegen organizmus költözött. Felderítő csapat indul a szomszédos norvég telepre, ahol a romok és halottak mellett az amerikaiak egy jégből kiásott űrhajóroncsra bukkannak. Nyilvánvalóvá válik, hogy amikor a járművet felszínre hozták, az utasa elszabadult és bármilyen alakot képes felölteni. Miközben beköszönt a rideg sarki tél, rettegés költözik az amerikai bázisra.

Nehéz elképzelni, hogy van ember, aki nem látta vagy nem hallott volna még John Carpenter (Halloween, A köd, Menekülés New Yorkból) A dolog című filmjéről, ami John W. Campbell Who Goes There? című műve és az 1951-ben bemutatott The Thing from Another World alapján készült. Bár nem ez volt az első adaptációja Campbell regényének, mégis Carptenter feldolgozása a legismertebb, ami a debütálásakor nem kapta meg a kellő figyelmet és megbecsülést, azonban az évek során ez teljesen megváltozott:

napjainkban már kultfilmnek, és a horror műfaj követendő példájának tartják.

Valószínűleg az erőszakos, és a rendkívül véres jelenetek miatt választották sokan inkább Spielberg E.T.-jét, ami szintén ebben az évben került a mozikba. Minden bizonnyal szimpatikusabb volt, hogy míg Spielberg egy könnyebben fogyasztható módját választotta az ember és a földönkívüliek találkozásának bemutatására, addig Carpenter pesszimistább képet festett a témáról.

A dolog tipikusan az a horrorfilm, amit mindenkinek látnia kell, aki kedveli a műfajt, és a sci-fiket. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy aki életében nem látott még John Carpenter-filmet, az nem is látott még igazi horrorfilmet, és nem nevezheti magát horrorfanatikusnak.

A dolog főszereplőjét Kurt Russell alakítja, aki több projektben is dolgozott együtt Carpenterrel. Mindenképpen kiemelendő a film zenéje, amit a mindig zseniális Ennio Morricone komponált, az ő témája már az első másodpercekben megfagyasztja a vért a nézőben.

A dolog egy fantasztikus sci-fi horror, amit mindenkinek tudok ajánlani, de leginkább a műfaj kedvelőinek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás