promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Schwarzeneggert még egy ipari homlokrakodó sem tudta megállítani
Borítókép:  Arnold Schwarzenegger a Piszkos alku című filmben. / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Terminátor sikere után két évvel Arnold Schwarzenegger elvállalt egy akció-komédiát, amit akkoriban nem igazán értékelt a közönség, de az évtizedek alatt egy igazi kincs lett a rajongók szemében. A Piszkos alku mondhatni megelőzte a korát, és nem csupán egy bűnösen szórakoztató film lett, de azt is láthatjuk benne, ahogy Arnie egy gyártelepen, The Rolling Stonest bömböltetve mészárolja le a rosszfiúkat.

1986-ban jött ki a John Irvin által rendezett Piszkos alku című film, amiben Arnold Schwarzenegger egy olyan nagyvárosi zsarut alakít, aki vidéken, egy egyszerű sheriffként tengeti a napjait, de adódik egy lehetőség, hogy visszakerüljön a nagykutyák közé – csupán el kell játszania a halálát, hogy beépülhessen egy bűnszervezetbe, és elkapja a szemétládákat.

A történet szempontjából nem igazán erőltették meg magukat a forgatókönyvírók, hiszen a „beépült zsaru” klisét pörgették ki, viszont van valami, amivel mégis kiemelkedik a film. És ez nem más, mint a váratlan, helyenként kifejezetten kellemetlen humor, és feltételezhető, hogy annak idején pont emiatt nem tetszett túlzottan a közönségnek a mű.

„– Mit jelent a »P« a nevében?
– Punci.”

Ezt a fenti idézetet persze már nem merték meglépni a magyar szinkronban, de ezzel most felfedtük az eredeti hangsáv egyik rejtett kincsét. Ehhez hasonló poénok, meg a jelenetek direkt nevetségesnek ható túlhúzása jellemzi az alkotást, és az az igazság, hogy mai fejjel még működik is, hiszen ettől egy olyan akció-vígjátéknak tűnik, ami egy pillanatra sem veszi komolyan magát, csupán szórakoztatni akar – és azt meg is teszi.


Kép: Piszkos alku / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Érthető, hogy régen nem voltak oda ezért a műért, hiszen Arnold Schwarzenegger közvetlenül a legendás Kommandó után csinálta, és többet vártak az emberek. De szerencsére 34 év elég volt ahhoz, hogy gyémánttá váljon a Piszkos alku, ami a színész életművének egyik elfeledett kincse.

Talán itt láthattuk először Arnie-nál a fejlődést, hogy most tényleg színészkedni akar, és ehhez meg is kapta a kis játszóterét, hiszen a karaktere kőkemény, vicces és megnyerő.

Ez abból is átjön, hogy a film egyik kulcsjelenetében felfegyverkezik, és egy gyártelepen csap le a gonoszokra, mindezt persze úgy, hogy egy nagyon menő járgányból bömbölteti a The Rolling Stones „(I Can't Get No) Satisfaction” című slágerét, csak hogy mindenki tudja, hogy kivel van dolguk. Ezt persze úgy hálálják meg, hogy egy ipari homlokrakodóval rontanak neki, de persze tudjuk, hogy ki jön ki győztesen a párbajból – a nézők.


Kép: Piszkos alku / DEG/Famous Films/International F / Photo12 via AFP

Tényleg vannak nagyon elszállt részek az alkotásban, amiket mókás nézni, ráadásul külön viccesek a golyó általi halálok, hiszen a statiszták olyan táncmozdulatokkal hullanak el, mintha egymást akarták volna megnevettetni ezzel.

Akárhogy is nézzük, a Piszkos alku egy remek Arnold Schwarzenegger-film, amiben igazi, és a lehetőségekhez képest látványos akciójelenetek vannak, ráadásul nagyon szórakoztató.

Semmiképp sem érdemes kihagyni ezt a klasszikust, ha egy kis agyatlanságra vágyunk, hiszen a nosztalgia mellett egy tökös, vicces film fog meglepetést okozni, ahol még Schwarzeneggert is láthatjuk lubickolni a szerepében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás