promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Héjja Krisztián: „A dal egyfajta eszköze a lezárásnak” – interjú
Borítókép:  Héjja Krisztián
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Május 29-én debütál Héjja Krisztián vadonatúj szólódala, az Ellenszer, amihez egy videoklip is készült. A fiatal zenész, több előadóhoz hasonlóan hasznosan töltötte a karanténidőszakot, az idei évben tervezi megjelentetni EP-lemezét, amelyen az a négy dal fog szerepelni, amit az elmúlt két hónapban írt. A kezdetekről, szólókarrierje beindításáról, és legújabb daláról beszélgettünk.

– A legtöbb zenész már egész korán elhatározza, hogy ezt a pályát választja, de nálad ez viszonylag későn jött el.
– Az az igazság, hogy már gyerekkoromban próbálkoztam a zenéléssel, akkor kezdtem el klasszikus gitáron játszani, de nagyon utáltam, és hamar abba is hagytam. Aztán csak jóval később, a gimnáziumi éveim végén vettem újra elő, és rájöttem, hogy nekem ez az életem. Miután befejeztem a gimnáziumot, szerettem volna egy saját zenekart, ami nemcsak egy zenekar lett volna, hanem egy baráti kapcsolatokon alapuló egység. Ez lett az eXtensive.

– 2014-ben szerepeltetek A Dal című műsorban. Ez milyen hatással volt a zenei karrieretekre?
– A zenei karrierre jó hatással volt. A műsor után felléphettünk a Budapest Parkban és a Barba Negrában, valamint országos turnénk is volt három egymást követő évben, szóval klassz volt. De hogy emberileg mit adott hozzá, vagy mit vett el, arról szerintem könyvet lehetne írni.

– Mi okozta végül a zenekar felbomlását?
– Nem is bomlott fel, inkább úgy mondanám, hogy már nem aktív. 2017-ig minden rendben volt, aztán valamiért úgy éreztem, hogy már nem őszinte, amit csinálunk, rossz döntést rossz döntésre halmoztunk. Majd nem sokkal később a basszusgitárosunknak ott kellett hagynia a zenekart, és bár volt, aki a helyére tudott lépni, mégsem volt ugyanaz. Már nem volt meg az a baráti kapcsolatokra épülő egység, ami az eXtensive-t jelentette. Szóval nem oszlott fel, de már nem aktív.

– Ezek után indítottad be szólókarrieredet, aminek első mérföldköve a nemerrőlvoltszó. című dal volt.
– Így van. Tulajdonképpen az egész krisztián. projektnél az volt a célom, hogy valami teljesen újba fogjak bele, aminek semmi köze az eXtensive-féle punk rockos attitűdhöz. A nemerrőlvoltszó. például egy pop dal.

– Mi az oka, hogy szólódalaid középpontjában legtöbbször egy szerelmi történet áll?
– Nagyon sokan hiszik rólam, hogy egy hősszerelmes típus vagyok, és hogy a dalaim általában egy párkapcsolatnak a negatív oldalára fókuszál. Utóbbiban igazuk is van, de nem tartom magam egy hősszerelmes típusnak. Az az igazság, hogy az új dalaimhoz mindig valamilyen pillanatnyi érzelmi állapotból merítek ihletet, ami egy érzéshez, vagy egy múltbéli sebhez köthető. A napokban debütáló dalom, az Ellenszer is egy ilyen rossz érzelmi állapotot mutat be, és igyekszem mindig úgy dalt írni, hogy abban bárki magára tudjon ismerni. Nyilván nagyon sokat adok bele magamból, de én szeretném, hogy a hallgatók is azonosulni tudnának a dalokkal, és remélem, hogy ezzel segíthetek nekik lezárni valamit, amin régóta nem tudják túltenni magukat.

– Mint zenész hogyan élted meg a karanténidőszakot?
– Ha röviden össze kellene foglalnom az elmúlt két hónapot, akkor azt mondanám, hogy ez az önfelfedezés időszaka volt.

– Ez pontosan mit jelent?
– Februárban kezdtem el egy life coaching tanfolyamot, ami segít a saját, rejtett képességeknek a felszínre hozatalában, és segít olyanná válni, amilyenné szeretnél, vagy amilyen valójában vagy. És ennek egyik meghatározó pontja az önfelfedezés.

– És ez megjelenik az új dalodban is?
– Abszolút. Ahhoz, hogy te magad a felszínre tudjál hozni dolgokat, és azokon változtatni tudjál, vagy végérvényesen le tudjál zárni, ahhoz feltétlenül kell az önfelfedezés. Én szeretek az egyszerű érzésekre fókuszálni, azokat igyekszem a saját szemszögemből bemutatni, de közben próbálok minél több embert megszólítani vele.

– Viszont nem ez az egyetlen dal, amin az elmúlt két hónapban dolgoztál, igaz?
– Valóban, három-négy dal is született, amelyek stílusukban nagyon hasonlítanak egymáshoz, és nemcsak érzelmi témákat fognak érinteni, hanem társadalomkritika is lesz bennük. Igazából mindegyik dal egy olyan dologra fókuszál, amit le kellett zárnom magamban.

– Ezek szerint neked a zene, a saját dalaid segítenek abban, hogy túllendülj bizonyos dolgokon.
– Nekem egy dal egyfajta eszköze a lezárásnak. Mikor elkészül, és először hallom végleges formájában, akkor fog el mindig az az érzés, hogy valamit el tudtam engedni.

– Készült egy videoklip is az Ellenszer-hez. Ebben ugyanazokkal az emberekkel dolgoztál, mint korábban az Újrakezdhetnénk című dalod klipjénél?
– Igen, viszont ez abban különbözik az Újrakezdhetnénk klipjétől, hogy ez nem volt annyira megírva, megtervezve, sokkal inkább annak az érzésnek a képi világban való megteremtésére törekedtünk, amit maga a dal hordoz. És látva az eredményt, úgy gondolom, hogy sikerült.

– Mikor hallhatjuk az új dalt?
– Május 29-én debütál a Petőfi Rádióban, majd a YouTube-on.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás