promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borul a teljes fesztiválszezon: törölték a Szigetet, a Voltot, és a Soundot
Borítókép:  Sziget offical
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mostani korlátozások értelmében nem éri meg belevágni a nagyobb fesztiválokba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt ismertette a részleteket a kijárási korlátozások lazításáról. Ebben vannak jó hírek, de rosszak is – a fesztivál-rajongóknak mindenképpen rosszak.

A kormány bejelentette, hogy augusztus 15-ig sehol sem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani. Persze addig sok víz lefolyik a Dunán, de jelenleg még nem látni előre olyan biztató forgatókönyvet, ami miatt ez változhat.

Mondanom sem kell, hogy egyik fesztiválnak sem érné meg, hogy csak 500 embert engednek be egy helyszínre, úgy sem, ha drasztikusan lecsökkentik a fellépők, és a foglalkoztatottak számát. Ennyi ember még egy kisebb koncert szempontjából is szinte teljes nullszaldó, tehát nagyjából csak az a pénz jön vissza, amiből megszervezték az egészet, és nincsen profit.

A nagyobb fesztiválok, amiket érint a bejelentés:

  • Sziget
  • Volt Fesztivál
  • Balaton Sound
  • Campus Fesztivál
  • Fishing on Orfű
  • Kolorádó
  • Művészetek Völgye
  • FEZEN
  • EFOTT
  • Rockmaraton

Itt egyedül a Sziget van augusztusra tervezve. Nem olyan rég Gerandai Károly vállalkozó, akinek a Sziget is az érdekeltségei közé tartozik, a Szemlélek magazinnak adott interjút, amiben kifejtette, hogy nagyon lényeges szempont, ki mondja le az adott fesztivált.

Ha a fesztivál mondja le a koncerteket, akkor bukják az előlegeket, ami egy több milliárdos összeget jelent. Viszont ha a járványügyi viszonyok miatt nem lehet megrendezni, akkor az előlegek visszakérhetőek. A Szigetnél 15-20 ezer ember dolgozik csak a fesztivál megvalósításán, az ő fizetésük egy fontos és fájó kérdés lesz, ha nem lesz rendezvény.

Meglátásunk szerint a Sziget két módon menekülhet meg:

  • valahogy stabilizálódik a helyzet, és kormány úgy dönt, hogy szükségtelen augusztus 15-ig fenntartani a korlátozást a tömegrendezvények tekintetében.
  • a másik természetesen az, hogy rendhagyó módon elcsúsztatják a Sziget dátumát. Jelenlegi állás szerint augusztus 5-én kezdődne, és augusztus 11-én érne végett. Így a fesztivál augusztus 15-én vehetné kezdetét, de ehhez minden fellépőt át kell ütemezni. Mivel őket is megfogja a helyzet, így valószínűleg a többség nem mondana nemet egy új időpontra, főleg a Szigetnek.

Amennyiben olyan döntés születik, ami miatt nem tudják megtartani a fesztivált, a jegyek árát természetesen visszatérítik.

A júniusi és júliusi fesztiválokra semmi biztatót nem tudunk mondani a külföldi és kínai helyzetet látva, szóval ott már mindenképpen tervezzetek úgy, hogy ezek elmaradnak. 

Frissítés: nem akarnak vészforgatókönyvet, inkább lefújják a Szigetet

Kalkuláltunk előzőleg, de cikkünk megírása után Kádár Tamás, a Sziget főszervezője jelezte, hogy nem akarják elcsúsztatni a fesztivált, így az érdekeltségi körükbe tartozó Volt, Balaton Sound, és a Sziget is elmarad idén.

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.”

- mondta Kádár, akik nem mernek belevágni lutrival a Sziget megrendezésébe, azzal a forgatónyövvel sem, hogy esetlegesen eltolják a dátumot, mivel nincs garancia arra, hogy az átszervezés után stabilizálódna a helyzet augusztusban. 

A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

„Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy 27 év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás