Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

103 éves korában hunyt el Kirk Douglas

103 éves korában hunyt el Kirk Douglas

Zene, Film & Kultúra

103 éves korában hunyt el Kirk Douglas

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 01:50

Michael Douglas édesapja a régi hollywoodi generáció nagy veteránja volt.

Kirk Douglas tavaly december 19-én lett 103 éves. A menye, Catherine Zeta-Jones még közös fotóval köszöntött fel, és meg is jegyezte, hogy ez a pali itt a térdén bizony tényleg annyi idős, amennyi.

Kirk Douglas orosz bevándorló családból származott, de már Amerikában született. Nehéz gyermekkora volt, de mindig kimagaslóan teljesített mindenben, köztük a színjátszásban is. Az eredeti neve Issur Danielovitch Demsky, de ezt lecserélte a jobban csengő Kirk Douglasre. A színpadi pályafutása 1930-ban kezdett el igazán éledezni.

Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. Ezután beindult a lényeg, vagyis a filmes pályafutása: 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert tudott elérni. A legtöbben talán az 1960-ban bemutatott Spartacus című filmjére emlékeznek, amit a legendás Stanley Kubrick rendezett, de ott van A dicsőség ösvényei is.

A színész halálhírét fia, Michael Douglas a testvérével együtt jelentette be, a People magazinnak.

Kirk Douglas mögött olyan életút valamint hollywoodi menetelés van, amiről sokan csak álmodnak, és valószínűleg álmodni is fognak. Generációjának a veterán ékköve volt ő.

A színész tizenhetedik az Amerikai Filmintézet AFI's 100 Years... 100 Stars című, a 100 legnagyobb filmlegendát felsoroló listáján.

Borítókép: ROB BOREN / AFP