Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kína miatt cenzúrázta magát a Top Gun folytatása

Kína miatt cenzúrázta magát a Top Gun folytatása

Zene, Film & Kultúra

Kína miatt cenzúrázta magát a Top Gun folytatása

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 07:37

Nem kizárt, hogy a Top Gun: Maverick alkotói a kínai mozis piac megnyerése érdekében mondtak le a tajvani zászlóról.

Érdekes dolgot vettek észre a sasszemű rajongók a Top Gun: Maverick előzetesében. Tom Cruise továbbra is legendás pilótadzsekijét viseli, amelyet elhunyt édesapjától örökölt. A dzsekin különféle zászlók szerepelnek, amelyek a hős apa egykori bevetési helyszíneire emlékeztetnek. Az előző részben látható volt a dzsekin Tajvan zászlaja, most viszont már lemaradt. A Marketplace portál megpendíti, hogy a film alkotói talán a kínai mozis piac megnyerése érdekében mondtak le a tajvani zászlóról.

A szigetország, amely szembenáll Kínával, 1960-ig az USA közeli szövetségese volt, Amerika azonban lazított a kapcsolatokon, hogy normalizálja viszonyát a világ legnépesebb országával. Tajvant Kína nem ismeri el önálló államnak, szakadár tartománynak tekinti, és állandó a feszültség közöttük.

„Az a sejtésem, a változtatás indítéka az volt, hogy a film könnyebben forgalmazható legyen a kínai piacon. A kínai mozis piac az egyik legnagyobb a világon, a barátság megért egy ilyen gesztust”

– fogalmazott Tom Secker, a Spy Culture újságírója.

„Kínában a tajvani zászló tabunak számít. Semmilyen formában nem ábrázolható, ennyi. Hollywood és kínai partnerei ismerik a szabályokat, tudják, milyen határokat nem szabad átlépni. Az öncenzúra a játszma szerves része”

– mondja Ying Zhu, a New York-i Hong Kong Baptist University filmes kutatója.

A Top Gun folytatása folyamatosan akadályokba ütközik. Nemrég arról adtunk hírt, hogy a Pentagon különböző okok miatt szó nélkül kukázhatja a film egyes jeleneteit, ha így döntenek.

Borítókép: IMDb