Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Rambo kések evolúciója: így fejlődött Stallone gyilkos fegyvere az évek során

A Rambo kések evolúciója: így fejlődött Stallone gyilkos fegyvere az évek során

Zene, Film & Kultúra

A Rambo kések evolúciója: így fejlődött Stallone gyilkos fegyvere az évek során

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 08:30

Egy helyen az összes Rambo kés, beleértve azokat a típusokat is, amelyek nem kerültek bele egyes filmekbe. Fotók, adatok, érdekességek.

Szeptember 19-én, vagyis ma kerül moziba a Rambo V. – Utolsó vér, aminek már az előzeteseiben is tucatszámra hentelte az embereket az öreg Stallone, hát akkor mi lesz a filmben. A széria kapcsán az embereknek általában két dolog jut rögtön az eszükbe: Sylvester Stallone és a híres túlélőkések. De miért is lettek ilyen fontosak ezek a látszólag egyszerű használati tárgyak? 

Seres Lajos késkészítő, a Sító Knives alapítójának segítségével sorra vesszük a Rambo filmekhez kapcsolódó késeket, illetve értékeljük azok használhatóságát a valóságban.

Hogy jobban megértsük a kések jelentőségét, ugorjunk kicsit vissza az 1980-as évek elejére.

RAMBO – ELSŐ VÉR (1982)
Kés tervezője: Jimmy Lile
Penge hossz / szélesség / vastagság: 225 mm / 38 mm / 5mm
Penge gerince: a fűrészfog kialakítása alkalmas kisebb ágak átfűrészelésére.
Penge színe: alumínium ezüst.
Kézvédő: alsó vége laposfejű-, felső vége pedig keresztcsavarhúzó kialakítású.
Markolat: 120 mm hosszú, 30 mm átmérőjű alumínium cső, a végén menetes kialakítással, amihez az iránytűvel ellátott zárósapkát lehet rögzíteni. Tartalmaz egy túlélőszettet (tű, cérna, horgászhorgok, gyufa, foszforos papír, damil). A borítása nagyjából 5 méter hosszú zöld zsinór, amely letekerve horgászásra és rögzítésre is alkalmas.
Érdekesség: ez volt a ’80-as évek első olyan akciófilmje, amelyben a főhős kése is főszerepet kapott. A Kommandó (1985), a Krokodil Dundee (1986) vagy a Ragadozó (1987) című filmekben látott masszív kések is ennek köszönhetik sikerüket.
Valódi használhatóság: 9/10

RAMBO – ELSŐ VÉR II. (1985)
Kés tervezője: Jimmy Lile
Penge hossz / szélesség / vastagság: 250 mm / 50 mm / 5mm
Penge gerince: a fűrészfog kialakítása alkalmas kisebb ágak átfűrészelésére.
Penge színe: fekete, ezüst.
Kézvédő: alsó vége laposfejű-, felső vége pedig keresztcsavarhúzó kialakítású.
Markolat: 120 mm hosszú, 30 mm átmérőjű alumínium cső, végén üvegtörő. Tartalmaz egy túlélőszettet (tű, cérna, horgászhorgok, gyufa, foszforos papír, damil). A borítása nagyjából 5 méter hosszú fekete zsinór, amely letekerve horgászásra és rögzítésre is alkalmas.
Érdekesség: ahogy a filmek második részeire jellemző, itt is megtartották az alapokat, csak sokkal nagyobb lett minden.
Valódi használhatóság: 9/10

RAMBO II. & III. (csizmakés)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Penge hossz / szélesség / vastagság: 150 mm / 20mm / 4mm
Penge színe: matt fekete.
Markolat hossza
: 120 mm
Teljes hossz: 270 mm
Érdekesség: a kés alapját egy orosz dobókés képezi. Így elmondható, hogy az amerikaiak mégis csak tanultak valamit az orosz kollégáktól.
Valódi használhatóság: 8/10

RAMBO III. (1988)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Penge hossz / szélesség / vastagság: 280 mm / 60 mm / 6 mm
Penge gerince: a fűrészfogat felváltotta Gil Hibben jellegzetes „névjegye”, a három kisebb és egy hosszabb íves beköszörülés.
Penge színe: szálcsiszolt acél.
Kézvédő: fém.
Markolat: 120 mm hosszú, tömör, rózsagyökér fa.
Érdekesség: teljesen új formavilág a korábbiakhoz képest. A kés teljes alakja egyben a Hibben Knives logója is. A pengében egy hosszú 6x90 mm nút található (szintén Hibben védjegy), melynek funkciója, hogy a kést extrém kiegészítővel, egyfajta „szárnyas késsé” lehet bővíteni. Ezt a verziót végül a film alkotói elvetették, így összesen két darab készült belőle. Egyet Hibben megtartott, egyet pedig Stallone kapott, amit 2015-ben egy jótékonysági aukción árvereztek el.
Valódi használhatóság: 7/10

RAMBO III. – „THE RESCUE” PROTOTÍPUS (1988)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Érdekesség: ez a prototípus igyekezett folytatni a korábbi filmekben látott kések formavilágát, csak nagyobb méretben. Üreges markolat, nagyobb penge, fűrészfogak. Ebben a pengében is látható a 6x90 mm nút. Az eredeti tervek szerint tükörpolírozású volt a penge. Még egy jelenetet is forgattak ezzel a késsel, ám az alkotók és Hibben is egyetértett abban, hogy a sivatagban teljesen felesleges a fűrészfogazat, illetve a tükörpolír sem ideális a rejtőzködéshez.
Valódi használhatóság: 5/10

JOHN RAMBO (2008)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Penge hossz / szélesség / vastagság: 280 mm / 65 mm / 8 mm
Penge színe: matt fekete.
Markolat: úgynevezett „full tang” kés esetén a markolat maga a penge anyaga, amelyet ebben az esetben egy fekete bőrcsíkkal tekertek körbe
Érdekesség: ez egy machete típusú kés, amelyet Stallone kérésére Gil Hibben úgy tervezett meg, hogy a filmben akár Rambo is el tudja készíteni. A színész nagy álma volt, hogy végre egy saját maga által készített kést használjon Rambo, és a 3. részhez fel is vettek egy jelenetet, amelyben Hibben instrukciói alapján kovácsolja a kést, de ez végül kimaradt a végső változatból.
Valódi használhatóság: 9/10

JOHN RAMBO – „BIG JOHN” PROTOTÍPUS (2008)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Penge hossz / szélesség / vastagság: 290 mm / 60 mm / 6 mm
Penge színe: szálcsiszolt acél.
Kézvédő: fém
Markolat: 120 mm hosszú, tömör, rózsagyökér fa
Érdekesség: Hibben tervei alapján készült kés a Rambo III. és IV. részének tökéletes keveréke. Megtartották a III. részre jellemző markolatot és a Hibben védjegyeket, de igazodva az IV. részhez, itt már megjelenik a machete forma. Ezt a kést, ebben a formában valószínűleg John Rambo nem tudta volna elkészíteni, ezért is maradtak az egyszerűbb és hatékonyabb full tang machetenél.

RAMBO V. – UTOLSÓ VÉR – HIBBEN PROTOTÍPUS (2019)
Kés tervezője
: Gil Hibben
Penge hossz / szélesség / vastagság: 270 mm / 50 mm / 6 mm
Penge színe: matt, szálcsiszolt acél.
Kézvédő: fém
Markolat: 120 mm hosszú, tömör, ébenfa
Érdekesség: Ez a kés teljesen megegyezik a Rambo III.-ban látott verzióval, méretein minimálisan változtattak. A penge hamis élén használható fűrészfogak vannak. Ez a kés látható volt a film korai plakátjain, promóciós anyagain, de a végső változatba végül nem került be.

RAMBO V. – UTOLSÓ VÉR – „HEARTSTOPPER” VERZIÓ (2019)
Kés tervezője: Dietmar Pohl
Érdekesség: a film bemutatója előtt még titkosak a kés adatai, de az első információk, illetve Sylvester Stallone közösségi médiás posztjai alapján a kés igazodott az új évezred trendjeihez, így anyagában és megjelenésében is a legmodernebb technikákat ötvözi.

Borítókép: Screenrant