promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Fehérlófia, ahogy még sose láthattuk
Borítókép:  Magyar Nemzeti Filmalap
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elkészült a restaurált Fehérlófia a Filmalap és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében.

[[adv]]

A Los-Angeles-i, 1984-ben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott magyar alkotás teljeskörű, 4K-s felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Filmalap, valamint a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg. Ennek köszönhetően újra világszerte látható lesz az egyetemes animáció történet kiemelkedő alkotása.

Az 1981-ben bemutatott, kultuszfilmmé vált Fehérlófia cselekménye az avar, a hun és a magyar mondavilág jelképtárából építkezik.

„Ez külföldön a legsikeresebb filmem. 1982-ben Ottawában, ahol a fesztivál zsűrijében voltam, versenyen kívül vetítették. A kanadai animációsfilm-rendező Frédéric Back, aki akkor a fesztivál fődíját nyerte és az amerikai filmkritikus, Charles Solomon zsűritársamnak köszönhettem, hogy a Fehérlófia felkerült arra a listára, ahonnan 1984-ben beválasztották minden idők legjobb animációs filmjei közé”

– idézi fel Jankovics Marcell második egészestés filmje nemzetközi sikerét.

A Fehérlófia különleges absztrakt, szimbolikus mesefilm, amelynek szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. Feltűnőek a villámlásszerű alakzatok és mandalaszerű kompozíciók. A film hangzásvilága is rendkívüli: a kevés emberi párbeszédet ambientszerű effektusokból álló kísérőzene egészíti ki. Az egyetemes igazságokat megfogalmazó mitikus történetet a film egyúttal aktualizálja is: a hernyótalpas tanksárkány vagy a szmogban úszó felhőkarcoló-rengeteg az atomkorszakra és az ökokatasztrófákra utal.

A Fehérlófia korabeli fogadtatásáról Jankovics így vall:

„Eredetileg magyar népmesének készült, az észak-amerikai siker elsősorban a pszichedelikus hangulatot árasztó színvilágnak és az ezoterikus zenének szólt. Vajda István zenéje még a tibeti lámákra is utalt – és ez divat lett akkoriban. Ezért is szokták a Fehérlófiát a Beatles-filmekkel összefüggésbe hozni. Sokan kérdezték, hogy használtam-e alkotás közben tudatmódosító szereket. Nagy kultusza lett a Fehérlófiának, rajongói tábor alakult ki körülötte: például egy kolumbiai heavy metal rajongó erre a zenére elképesztő »saját művet« csinált a filmből. A Bëlga nevű magyar zenekar pedig elrappelte az egészet. Mindezek megtalálhatók az interneten.”

A film képének restaurálása az amerikai Arbelos munkája, a fényelés és a hangrestaurálás a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmlabor igazgatóságán készült.

„Ez egy újjászületés. Restaurálás közben úgy csodálkoztam rá a filmemre, mint egy gyerek”

– emlékezett vissza a felújításra Jankovics Marcell.

A felújított Fehérlófiát először a montreáli Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, magyarországi premierje pedig a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton ingyenes szabadtéri vetítésén lesz a Szent István Bazilika előtt szeptember első hetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás