promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bizarr megoldással penderítette ki milliárdos támogatóját a Louvre
Borítókép:  AFP/Stephane de Sakutin
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyógyszermágnás Sackler-család bőkező támogatója volt a világ legismertebb múzeumainak, ám besározódott a nevük egy gyógyszerbotrányban. Emiatt a Louvre meg is szabadult tőlük, de nem akármilyen módon. Ragasztószalaggal tüntették el feliratukat a róluk elnevezett szárnyban.

[[adv]]

A Louvre igen érdekes módon szabadult meg egyik legfőbb mecénásától. Már önmagában az furcsa, ha egy intézmény nem tart igényt egy kosár pénzre, amit ingyen kap, ez esetben a dolog azért érthető. A gyógyszergyáros Sackler-család 1996 óta segítette a világ legismertebb múzeumát, s emiatt egy egész szárny viseli a nevüket. Ám hatalmas botrány rázta meg cégüket, a Purdue Pharmát.

Kiderült, hogy az OxyContin nevű, ópiumot tartalmazó fájdalomcsillapítójukat régóta úgy reklámozták, hogy az nem okoz függést a betegek körében. A vádak szerint azonban pontosan tudták, hogy ez nem igaz. Emiatt a CNN értesülései szerint számos eljárás is indult a család több tagja ellen.

A mintegy 13 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező család több neves múzeumot is támogatott korábban, közéjük tartozott a New York-i Metorpolitan Múzeum, a londoni Royal Academy of Arts, a Tate és a Louvre is. Mostanra mindannyian megszakították a kapcsolatot Sacklerékkal. A Louvreban készült egy fotó a keleti tárgyakat kiállító gyűjtőtérben, ahol az információs táblán nemes egyserűséggel egy ragasztószalaggal fedték el a Sackler nevet. Bizarr megoldás, de a Louvre megmagyarázza.

„A Sackler-család 1996-ban támogatta a perzsa és levantei tárlat felújítását. Azóta nem adományoztak az intézménynek. Mivel a belső szabályzat értelmében 20 év után minden adományozó neve lekerül a falról, hivatalosan a Sackler-család sem lehet fent”

– hangsúlyozta a Louvre szóvivője. (Fotó: CNN)

Tehát papíron már 2016 óta nem kéne fent lennie a Sackler névnek sehol. A ragasztószalagos megoldás mellett a múzeum honlapjáról már tényleg leszedték Sacklerékat.

Azért is érdekes, hogy a Louvre eddig várt a cselekvéssel, mert néhány napja már a PAIN (Pain Addiction Intervention Now) nevű amerikai szervezet is tiltakozott a Sackler név használata ellen a Louvre előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás