Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

35 éve szeretjük a Karate kölyköt – de miért?

35 éve szeretjük a Karate kölyköt – de miért?

Zene, Film & Kultúra

35 éve szeretjük a Karate kölyköt – de miért?

Zene, Film & Kultúra

AA 13:13

A naivitás szuperprodukciója még Oscar-jelölést is kapott. Ez pedig nem más, mint a 35 éve, 1984. június 22-én bemutatott Karate kölyök, Daniel LaRussóval és Mr. Miyagival a főszerepben. Mi a titka?

A fenti kérdésre természetesen szubjetív a válaszunk, de előtte világítsuk meg, miért naív és egyben miért szuper a Karate kölyök, legalábbis az első (bár a többit is örömmel látjuk). Ami a naivitást illeti, sokan csak legyintenek rá a küzdősportok hívei közül, és valóban el kell ismerni, hogy akciófilmként, harcművészeti filmként nem biztos, hogy topkategória, küzdősportfilmként még kevésbé. Még akkor is, ha

az egyik kategóriabesorolás szerint harcművészeti filmdrámáról van szó,

amit ha elolvas valaki, aki látta már, jót nevet. Ha pedig valaki ezért ül le megnézni, alighanem elég nagy lesz a csalódás. 

És mégis sikerfilm lett belőle, ami aligha csak a szubkultúrának köszönhető. Sokan bármelyik jelenétől szívesen továbbnézik, ami a jó filmek egyik ismérve. 

Miyagi mester stílust teremtett.

Az idősödő, szerethető szuperhős ő, vagyis nem tipikus esete a legyőzhetetleneknek. Pat Morita ezért az alakításért kapott Oscar-jelölést. Az ő mondása: 

„Nem számít, győzni fogsz vagy veszteni, a lényeg, hogy jól küzdjél!”

A filmet az átlag fölé emeli a humora mellett a hangulata, a zenéje, a nyugati világban megjelenő keleti kultúra. És Daniel LaRusso is.

A most 57 esztendős Ralph Macchio, bármennyire is hihetetetlen, de 22 volt akkor, amikor leghíresebb alakítása, a Karate kölyök készült.

Amiben úgy 15 évesnek néz ki egy olyan gyereknek, akit mindenki megver, akit a nagyok lenéznek, akinek gyomorgörcse lesz, ha egy lányt meg kell szólítani. 

És Daniel LaRusso ilyen. De nem fut el!

Borítókép: Mr. Miyagi és Daniel LaRusso nem a legyőzhetetlen szuperhős fajtájából valók (AFP/

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria