promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
The Walking Dead: ne nézd hülyének a rajongóid!
Borítókép:  Gene Page/AMC
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nemrég olyan fordulatot vett a The Walking Dead képregény, ami romba dönt mindent. Vajon lezárás jön, vagy száraz folytatás? Akad olyan, akit már nem érdekel melyik – Sziklai Attila véleménye. Természetesen spoileresen folytatjuk.

Robert Kirkman és társai 2003-ban kezdték el a The Walking Dead című képregénysorozatot. Akkoriban különösen egyedien hatott ez a próbálkozás, hiszen a zombitémát már sokan pedzegették a művészetek különböző területein, de annak feldolgozását még soha nem láttuk ennyire hétköznapivá emelni.

A sorozat már 7 éve futott, amikor a képernyőre is eljutott Rick Grimes és a többiek története az AMC jóvoltából. A készítők hasonlóan futottak lyukra, mint a Trónok Harca megvalósítói, hiszen a nyitánykor bőven azzal kalkuláltak, hogy a (kép)regény befejeződik mire sikerül beérniük az addig felhalmozódott szálakat, így nem lesz probléma az esetleges lezárásokkal. Ez azonban egyik alkotás esetében sem történt meg.

Ráadásul, amíg a Trónok Harcát már véget ért a televízióban, addig a The Walking Dead sorozat esetében mindezt közel sem látjuk. Az AMC-n futó sorozatban pedig megtörtént az is, hogy az egyértelmű főhőst, Rick Grimest kiírták a sorozatból. Pontosabban a karaktert alakító Andrew Lincoln döntött a kiszállás mellett. Ebből is látszik, hogy mennyire nem előre tervezett menetrend mentén haladt a sorozat, amely folyamatosan igyekezett követni a még mindig futó képregényszériát. Lincoln kiszállásával óriási tömegeket veszített a The Walking Dead, így az alkotás jövője erősen megkérdőjeleződött. Az AMC ráadásul bohócot csinált a The Walking Dead második szériájából is, ahol gyakorlatilag mindenkit lecseréltek a kezdő gárdából alig néhány év alatt. Ez azonban csak a következmény...

Ugyanis a képregényben is megtörtént az, amit aztán végképp senki nem várt. Robert Kirkman a képregény 192. darabjában megöli a főhős Rick Grimest. Pedig nézzük csak, hogy mit is ígért az alkotó az első epizódban:

„Ez a képregény inkább Rick túlélésének a története, és nem váratlanul előugró zombikkal akarja a frászt ráhozni az olvasókra.”

„A The Walking Dead a lehető legtovább kísér egy ilyen főhőst, jelen esetben Rick Grimest. Azt szeretném, ha ez a képregény RIck éveinek krónikája lenne.”

Rick halála tehát azt kellene, hogy jelentse ebben az értelmezésben, hogy Robert Kirkman iszonyatosan közel jár a képregény lezárásához. Amennyiben ez nincs így, Robert Kirkman nyilvánosan köpi szembe a rajongóit és megpróbálja eladni nekik azt a tézist, hogy a The Walking Dead igazából egy Game of Thrones, ahol senki nincs biztonságban. Viszont ez egészen biztosan nincs így, hiszen Robert Kirkman maga hazudta a rajongók arcába, hogy ez Rick Grimes története. Innentől igazán kínos lenne még éveken át írni és vinni ezt a képregényt. Pedig ugye tudjuk, hogy van az a pénz. Robert Kirkmant pedig láthatóan kevésbé érdekli igazán más ebben a pillanatban. Ezzel a számmal ugyanis újra rekordokat döntögethet az eladások kapcsán.

A Game of Thrones tökéletesen mutatta meg mindenki számára azt, amitől az emberek valóban megtanulták, hogy senki nincs biztonságban, azonban a The Walking Dead-ben mindig volt egy szereplő, akire ez nem volt igaz. Kirkman ráadásul alig épített fel olyan karaktereket (a képregény elejétől nézve meg Carlt, Rick fiát kivéve senkit), amelyekről igazán beszélhetnénk. A sorozat követőinek például érdekesség lehet, hogy Daryl egyáltalán nem is létezett soha a képregény lapjain.

A magam részéről tehát ezzel nem csupán befejezem a The Walking Dead képregények olvasását, hanem meg is szabadulok tőlük, mert én biztosan nem akarom birtokolni egy olyan ember alkotását, akinek fogalma sem volt arról, hogy merre viszi a saját alkotását és milyen lezárást tervez neki. Mindezt pedig sikerül megspékelnie azzal, hogy a saját rajongóit nézi hülyének és a művészi szabadság mindenféle hülyeségét igyekszik ráhúzni a képregényre.

Köszi az élményeket, de most szeretnék minél hamarabb felejteni!

Viszlát zombik!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás