promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok bedühödtek, és megcsinálják saját Csernobil-sorozatukat
Borítókép:  IMDB
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Állításuk szerint nem úgy történtek az események, ahogy az amerikai sorozat alkotói elmesélik.

Amíg a sorozat-rajongók a Trónok harca lázában égtek, addig az HBO bemutatta Csernobilról szóló minisorozatát. Amennyire „titokban” adta le a csatorna a részeket, akkorát robbant: az IMDB-n (ezen az oldalon bárki értékelheti a filmeketés a sorozatokat) 9,6 ponttal áll a megszerezhető tízből. Ezzel számmal pedig minden idők legmagasabbra értékelt tévés sorozata lett, döntögeti a rekordokat, amire senki sem számított.

Az értékelők szerint a hiteles történetvezetés, a korhű atmoszféra, a kiváló színészek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Csernobil ekkora hatást váltson ki a nézőkből. A 48 éves Craig Mazin éveken át tartó munkával írta meg a forgatókönyvet, és mivel Amerikában mutatták be a sorozatot, ezért olyan emberekhez is eljutott a film, akik csak hallomásból tudtak a tragédiáról. A készítők szerint emberi mulasztások és az RBMK1000-es reaktor-modell típushibája okozta a robbanást.

A sorozat hatására óriási ütemben növekszik a katasztrófaturisták száma a reaktor területén. Az amerikai és európai utazási irodák nem győzik a foglalásokat kezelni. A sorozat rajongói el szeretnének jutni Csernobilba. Kijevben egy busz veszi fel a turistákat, amivel meglátogatják a reaktort, és környékét, plusz ebédet is kapnak: mindezt 100 dollárnak (nagyjából 30 ezer forint) megfelelő összegért.

A Daily Mail most arról ír, hogy az orosz közvéleményt megdöbbentette a sorozat világsikere, és azonnal saját verzióban kezdte el gondolkodni. A lap arról ír, hogy Alekszej Muradov Fehéroroszország területén már neki is állt a forgatásnak, az egyik legnagyobb tévécsatorna, az NTV pedig bejelentette, hogy ők fogják leadni a részeket.

A film középpontjában egy KGB ügynök áll, aki megpróbálja megakadályozni a CIA tervét, ami végül nem sikerül neki. Muradov ugyanis azt állítja, hogy a nukleáris katasztrófa a CIA szabotázsakciója volt. Ezzel kapcsolatban a Moscow Times-nak így nyilatkozott:

„A történészek szerint a robbanást megelőzően több, fedett CIA-s ügynök is dolgozott Csernobilban.”

Sajtóértesülések szerint az orosz kulturális minisztérium már majdnem fél millió dollárral támogatta meg a készülő produkciót, azonban azt még nem lehet tudni, hogy mikor fogja az NTV bemutatni a sorozatot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás