promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Louvre alkalmazottai se szó, se beszéd, kisétáltak a munkahelyükről
Borítókép:  AFP/Sabine Glaubitz
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mona Lisa körüli felújítás és az emiatt keletkező frusztráció a személyzeten csattan. A Louvre dolgozói hétfőn ezért úgy döntöttek, felfüggesztik a munkát, amíg munkaadóik nem biztosítanak normális körülményeket. A múzeum vezetése egyelőre ideiglenes megoldással rukkolt elő, de ez csak ideig-óráig működőképes.

Párizs a világ első számú turistacélpontja, s az ide érkezők közül rengetegen a képtárba, a Louvre-ba is ellátogatnak. Az intézmény dolgozói a hétköznapokon is nehezen birkóznak meg az emberáradattal, amikor pedig felújítás van az épületben, a feje tetejére áll minden. Mindez hatványozódik, ha a Mona Lisa környékén történik mindez.

Valami ilyesmit kell elképzelni, de ez már a sor kiállása után tapasztalható: 

A héten kitört a káosz a múzeumban. A Mona Lisa körüli felújítás miatt a szokásosnál is nagyobb sorok kígyóztak Leonardo képére várva, a turisták egyre türelmetlenebbek lettek, ingerültségüket pedig a Louvre dolgozóin vezették le.

Az alkalmazottaknál betelt a pohár, és hétfőn tömegesen hagyták ott a múzeumot – munkaidejük lejárta előtt.

Hiába, a franciáknak van vér a pucájukban, ha munkahelyi jogaik érvényesítéséről van szó. Márpedig ők úgy vélik, joguk van a normális munkakörülményekhez, a mostani viszonyok pedig ezt nem garantálják.

A Louvre szokásos módon kedden zárva tartott, az igazgatóság pedig kisvártatva leült tárgyalni a szakszervezeti vezetőkkel és abban maradtak, hogy a leterheltséget enyhítve júniusra felvesznek harminc - ideiglenes - dolgozót. A munkatársak fellélegezhettek, a Louvre szerda délelőtt újra kinyithatott. A tömeg ha lehet még a hétfőinél is nagyobb volt. Az ideiglenes alkalmazottak felvétele csak részleges megoldás, a személyzet azt követeli, hogy állandó megbízással vegyenek fel új embereket.

A múzeum vezetése erre nem tett ígéretet, azt azonban tervezi, hogy a több órás várakozást és tömegjeleneteket megszüntetve áthelyezi a Mona Lisát egy másik terembe. Leghamarabb júliusban...

A Louvre látogatottsága az elmúlt évtizedben húsz százalékot emelkedett, a személyzet létszáma viszont messze nem növekedett ennyivel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás