promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az abszurd humor atyjai 50 éve indultak hódító útjukra
Borítókép:  factionate.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Brian élete és Gyalog galopp egyes jelentei egyszerűen kitörölhetetlen emlékek, melyeket a Monty Pythonnak köszönhetünk. A szürreális humort új szintre emelő társulat ötven éve kezdte el forgatni első sorozatát a BBC égisze alatt.

„1969-ben, 50 évvel ezelőtt ezen a napon a BBC megbízást adott a the Phytons-nak, hogy készítsen el egy 13 részes sorozatot. A többi már történelem”

– írta csütörtökön Facebook-oldalán a világhírű Monty Python, melyről Magyarországon elsőként talán a Brian élete című film ugrik be mindenkinek.

A hatfős, írókból, zenészekből verbuvált társaság (Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Jones) először csak Nagy-Britanniát hódította meg a Monty Python Repülő cirkusza című sorozattal, mely az angol humor klasszikus lenyomata. Az abszurd humort világszerte a Monty Pythontól eredeztetik. Gegjeiket maguk írták, az előadásuk pedig teljesen formabontóra sikeredett.

A Repülő cirkusz végül összesen negyvenöt részt élt meg, 1969 és 1974 között sugározta a BBC. Olyan, később világhírűvé vált jeleneteket forgattak le, mint Az év leghülyébb arisztokratája vagy a Hülye járások minisztériuma.

A sorozatok után következtek a Monty Python-klasszikusok: a Gyalog galopp (1975), a Brian élete (1979), majd Az élet értelme (1983). Ez utóbbi volt a társulat utolsó közös munkája, majd feloszottak.

Külön-külön ezután is folytatták, John Cleese például olyan nagy sikerű filmekben játszott, mint a Hal neve: Wanda, vagy a Fészkes fenevadak, s persze ott volt még a Waczak-szálló sorozat. Gilliam rendezőként tündökölt (12 majom, Félelem és reszketés Las Vegasban, Halászkirály legendája), míg Michael Palin a filmek mellett dokumentumfilm-sorozatot vezetett.

1989-ben Graham Chapman halálakor biztossá vált, hogy a valaha volt egyik legnagyobb komédiás társulat többé nem lép fel eredeti formájában. 2014-ben a Phytonok egy utolsó, 10 előadásos sorozatra még összeálltak.

Óriási befolyásuk volt a komédia műfajára, a szürreális humor szakszótárában kifejezést alkottak róluk (pythoneszk).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás