promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra használhatja nevét a Benkó Dixieland Band
Borítókép:  Forrás: jegy.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Újra Benkó Dixieland Band néven működnek a 2015-ben elhunyt Benkó Sándor zenésztársai. A három éve Dixie Kings of Hungary néven játszó zenekar a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős végzése alapján jogosult a Benkó Dixieland Band név viselésére – közölte a zenekar.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegybejelentést elutasító határozatát a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta. A kérelmet és az első fokú elutasító hatőrozat megváltoztatására irányúló beadványt a néhai Benkó Sándor fia nyújtotta be.

A bíróság az indoklásban többek között megállapította: a közös név viselésének joga az együttest attól függetlenül is megilleti, hogy tagjai szerződéses jogviszonyban álltak-e a zenekar ügyeit intéző kft.-vel:

„A tagokhoz együttesen kötődik a zenekar neve, tevékenységüket a közönség ezzel azonosítja, ezért érdekük, hogy korlátozás nélkül az ismertté vált néven működjön tovább”

A végzés indoklása azt is megállapítja, hogy nem áll rendelkezésre olyan, a néhai Benkó Sándortól származó nyilatkozat, amellyel kifejezetten visszavonta volna a családneve használatára vonatkozó engedélyét, illetve a zenekar nem önkéntes elhatározás miatt viselte egy ideje a Dixie Kings of Hungary nevet.

A dokumentum ugyanakkor kitér arra, hogy a hivatal nem vizsgálta az ellenérdekű felek névhasználatának jogszerűségét, mert az polgári perre tartozó kérdés.

Nagy Iván, a zenekar harsonása és énekese a távirati irodának elmondta: a csapat összetétele a néhai alapító és vezető, Benkó Sándor kivételével megegyezik a Benkó Dixieland utolsó felállásával, azaz Nagy Iván mellett Gáspár Pál (bendzsó), Szalóky Béla (trombita), Csikós Miklós (bőgő), Kovacsevics Gábor (dob) és Pintér Béla (zongora) alkotja; klarinéton és szaxofonon Dennert Árpád játszik.

A 2015 decemberében elhunyt Benkó Sándor családja 2016 januárjában jelentette be, hogy megszűnik a Benkó Dixieland Band, a tagok nem sokkal ezután Dixie Kings of Hungary néven folytatták.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás