promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Túrák indulnak a Vár évszázadok óta rejtett labirintusrendszerébe
Borítókép:  civilhetes.net
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A budai Vár labirintus és pincerendszerét évszázadok óta formálták az ott élők, bort, s egyéb árut tároltak ott, majd a török korban pusztulásnak indult a terület. A feltárást és helyreállítást követően májustól vezetett túrákon ereszkedhetünk alá mi magunk is a sokáig elzárt pincékbe, alagutakba.

Májustól szerdánként és péntekenként vezetett túra indul a budai Vár eddig elzárt labirintusrendszerébe. A programot 14 éven felülieknek ajánlja a szervező, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, minimum 25 embernek kell összegyűlnie egy túrához.

S, hogy hová indul majd el ez a sok ember? Azokba a labitintusszerű pincékbe, melyet hosszú idővel ezelőtt a természet alakított ki. A föld alatti vízmozgások úgynevezett hévizes kimosódásokat hoztak létre a Várhegy mészkőrétegeiben. Az 1200-as évektől már elkezdték használni ezeket az ürgeket, főképp bort tároltak itt. A középkorig a muemlekem.hu cikke szerint háromszintes pincerendszer jött létre.

(Fotó: muemlekem.hu)


A török kor idején, vagyis a 16. századtól kezdve a pincéket és a folyosókat a zsidó kereskedők használták áruraktárként, majd amikor Budát 1686-ban a keresztény seregek felszabadították, akkor sokan itt rejtőztek el. A leromlott állapotú pincék egy részét – például a mai Szentháromság tér alatt – betemették, már nem lehetett épségben helyreállítani őket.

A 19. századi építkezések során, például a Nagyboldogasszony-templom felújításakor azonban újra rábukkantak a romos állapotú pince-rendszerre, s elkezdték felmérni őket. A mai napig becslések szerint az évszázadok során kialakított alagút és pincerendszer nagyjából kétharmadát ismerték meg a kutatók.

(Fotó: muemlekem.hu)


1983-ban megnyitották az úgynevezett labirintust, de nehéz volt a karbantartása.

Mostanra a feltárt pincék, alagutak egy egész nagy részét sikerült olyan állapotba hozni, hogy túrát lehet indítani bennük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás