Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Zene, Film & Kultúra

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Zene, Film & Kultúra

Promotions 11:02

Nemes Jeles László, a Saul fia Oscar-dijas magyar film rendezője, újabb díjat nyert. A Napszállta című filmjéért vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon magyar rendezőnek ítélték oda a a legjobb rendezőnek járó díjat . Nemes Jeles László (aki a Saul fiával Oscar-díjat nyert) ezúttal a Napszállta című filmjéért vehette át az elismerést – tájékoztattta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t. A zsűri elnöke Rob Minkoff amerikai rendező-producer volt. Nemes Jelessel együtt Clara Royer, Jakab Juli, Dobos Evelin és Rajk László is részt vett a Napszállta kínai premierjén.

Nemes Jeles László a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A film főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A közel száz tagú szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben.

A közlemény jelzi, a Napszállta a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. Világpremierje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től. A filmet már a világpremier előtt csaknem 70 ország forgalmazója vásárolta meg.

Borítókép: FERENC ISZA / AFP / Nemes Jeles László sajtótájékoztató tart 2016. január 14-én az Uránia Nemzeti Filmszinházban.