Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Elkezdett egy világháborút, uszály lett, most múzeummá alakítják a magyar hajót

Elkezdett egy világháborút, uszály lett, most múzeummá alakítják a magyar hajót

Zene, Film & Kultúra

Elkezdett egy világháborút, uszály lett, most múzeummá alakítják a magyar hajót

Zene, Film & Kultúra

Promotions via MTI - 2019.04.04. 21:34

Múzeummá alakítják a Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajót, amelynek belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború. A különös emlék majdnem odaveszett az elmúlt száz évben, pedig többször kísérleteztek a megmentésével. 

A hajó felújítása többször is felvetődött, hiszen a Bodrog a szerb és osztrák-magyar örökség egyedülálló emlékének számít, eddig azonban erre nem volt lehetőség. A Belgrád mellett veszteglő hadihajó

állapota az elmúlt száz évben nagyon leromlott, sokáig kavicsszállító uszályként használták

a Száva folyón. Többször is úszó múzeummá akarták alakítani, végül 2005-ben részleges örökségvédelem alá helyezték – és ezzel megmentették attól, hogy a bontóba kerüljön –, de továbbra is uszályként működött. Felújítására 2013-ban hoztak létre munkacsoportot, a munkát pedig a vajdasági Apatinban végezték el.

A tervek szerint 2018. november 11-én, az első világháború lezárásának századik évfordulóján adták volna át a nyíltszíni múzeummá alakított hajót, ám a nagyon alacsony vízállás miatt erre nem volt lehetőség, és a Bodrogot

végül csak 2019 elején sikerült Apatinból Belgrádba úsztatni.

A külső felújító munkálatok után már csak a belső, múzeumi rész kialakítása van hátra, ezt követően pedig a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik a történelmi emléket.

Borítókép: Retro Klub – Network.hu

Legolvasottabb hírek