Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Könyvtárat nyitottak a „hulladék” könyvekből a kukások

Könyvtárat nyitottak a „hulladék” könyvekből a kukások

Zene, Film & Kultúra

Könyvtárat nyitottak a „hulladék” könyvekből a kukások

Zene, Film & Kultúra

Gaba 10:51

Ankarában 0-24-ben, ingyen várja az olvasókat a szemétszállítók által lomtalanításokból összehozott gyűjtemény. 

Nem egyszer kaptam már magam azon, hogy lomtalanítás idején hazafelé sétálva, a használt cuccok kupacai közé kiszórt könyveket, újságokat vizslatok. Szédületes értékeket lehet olykor kiszúrni, akár 100 éves kiadványok is lapulhatnak egy egykori turmixgép és egy leszakadt karfa között félúton.

Annyi olvasnivalót szórnak ki az emberek a lomtalanítások alkalmával, hogy abból évente több könyvtárt meg lehetne tölteni. Van, ahol a gondolatból tett lesz, például Ankarában. A Namondomneked Blogon szúrtam ki a hírt, miszerint a török főváros köztisztasági dolgozói hónapokon át gyűjtögették a kidobott könyveket, kiadványokat a lomtalanítások során. Miután több polcnyira duzzadt a gyűjtemény, a város önkormányzatához folyamodtak, hogy kérjenek a több mint 6000 könyv számára egy helyet, amihez meg is kaptak egy üresen álló téglagyári épületet a Cankaya nevű városrészben.

Forrás: xinhuanet.com


Azonnal nekiláttak a lerobbant épület felújításához, rézcsövekből készítettek lámpákat, és kis asztalok, székek is jutottak a helyiségekbe, s megnyílt a puritán, de a fotók alapján igazán hangulatos könyvtár. A CNN online kiadása szerint kezdetben csak a szemétszállítók és családtagjaik számára volt látogatható, de 2017 szeptembere óta mindenkit várnak a könyvek. A nyitott könyvtár ma már 0-24 órában várja látogatóit.

Forrás: cnn.com


A szemétszállítók szabadidejükben ott sakkoznak, olvasgatnak. Gyűjteményük olyan nagyra duzzadt, hogy már iskoláknak, oktatási programoknak, börtönöknek is adakoznak belőle. A tudományos könyvektől, a regényen át a képregényekig minden megtalálható itt, ráadásul nem csak török, de angol és francia nyelven is.

Borítókép: Twitter