Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Eddig nem látott felvételek kerültek elő Ady Endre temetéséről

Eddig nem látott felvételek kerültek elő Ady Endre temetéséről

Zene, Film & Kultúra

Eddig nem látott felvételek kerültek elő Ady Endre temetéséről

Zene, Film & Kultúra

Promotions 16:01

A filmanyag nem csak hosszban több, hanem minőségben is hatalmas ugrás az eddig ismertekhez képest.

Eddig soha nem látott snittek kerültek elő a napra pontosan 100 évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartásról. Az eseményre bejutott Az Est filmhíradó kamerája, az ott készült felvételek muszterei kerültek most elő – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap oldalán.

Mint megjegyzik, „a filmanyag nem csak hosszban több, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas ugrás az eddig ismertekhez képest. (...) A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másik lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr”.

Vasárnap volt az a nap, amikor napra pontosan száz évvel azelőtt, nagy kínok közepette halt meg az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre. Hivatalosan nem volt gyermeke, nem hivatalosan Léda szült neki egy kislányt, aki még édesanyja hasában meghalt. Számtalan fizikai defektusa, káros szenvedélye volt, emellett az alkohol, a cigaretta és a szex rabjaként élt – ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet az íróról.

Borítókép: Magyar Nemzeti Múzeum