promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A testnek töltött kacsa, a léleknek Szent Efrém Férfikar
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Míg Vízkereszt ünnepével, január 6-tal a nyugati kereszténység hivatalosan elköszönt a karácsonyi ünnepkörtől – sokan már kidobták a fát, pedig olyan jó még megőrizni valahogy karácsony lelkületét –, addig a keleti kereszténység sok helyen csak január 7-én jön bele igazán az ünneplésbe. 

Az ortodox többségű országok közül Oroszország, Grúzia, Fehéroroszország, Szerbia, Kazahsztán és Ukrajna különösen így van ezzel. Mint a Moszkva tér írásában olvasható, ennek oka, hogy az 1582-ben XIII. Gergely pápa által bevezetett és világszerte elterjedt Gergely-naptárhoz az Ortodox egyházon belül sokan nem csatlakoztak, így a mai napig a Juliánus-naptárt használják, ami 13 napos eltolódást jelent. A bolgárok, görögök és a jeruzsálemi ortodoxok – ellentétben az említett országokkal – 1923-tól a Gergely-naptárt használják, így náluk december végére esik a karácsony megünneplése.

Az ortodox keresztények a hagyományok szerint az ünnepek előtt negyven napos böjtöt tartanak, ami egészen karácsonyig, annak előestéjéig tart, míg az első csillag meg nem jelenik az égen. A karácsony igazi családi ünnep. Hagyományosan a szülői házban ülnek közös asztalhoz a családtagok, vagy a család legidősebb gyermekénél találkoznak. Az ajándékozás csak szimbolikus, és az igazi ajándékozás december 31-én történik.

Bánhalmi András orosz szakértő hozzáteszi: 
A karácsonyi menü szenteste a tizenkét apostol tiszteletére tizenkét böjti, azaz húsmentes ételből és kizárólag alkoholmentes italokból áll. Másnap viszont már roskadoznak az asztalok a finomabbnál finomabb ételektől és a koccintások sem maradnak el. Ünnepi ételeik közül nagyon ízletesnek találom a savanyúkáposztás libát, az almával töltött kacsát vagy a disznóból és kakasból készült kocsonyát. Ilyenkor sok házi készítésű előétel, valamint pirogok és blinik is kóstolhatók.
A töltött kacsa receptje, ahogy ő ajánlja:
Hozzávalók: 1 nagyobb kacsa, 3-4 alma, 1 körte, 5 dkg szalonna, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

A megmosott kacsát szárazra töröljük, és kívül-belül alaposan bedörzsöljük só, bors és olaj keverékével. Félretesszük, pihentetjük. Közben az almákat és a körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk. A szalonnát és a megpucolt fokhagyma gerezdeket apróra vágjuk. A kacsa hasüregébe helyezzük a szalonnát, a gyümölcsöket és a fokhagyma gerezdeket. Fogpiszkálók segítségével lezárjuk a hasüreg nyílását. Tepsibe helyezzük a kacsát, kis vizet öntünk alá és alufóliával lefedjük. 200 fokos sütőben két órán keresztül sütjük. A sütőben történő sütéskor javaslom, hogy a húst pihentessük fél órát sütés közben, a pirítást megelőzően. Ehhez vegyük ki a lefedett húst a sütőből, majd fél óra elteltével, a fóliát eltávolítva helyezzük vissza és pirítsuk ropogósra a kacsát.
A pihentetés jót tesz a sülteknek, mivel a hús regenerálódik, és a rostokba visszamegy a nedvesség. A töltött kacsa esetében a kacsamell különösen puha és omlós marad, mivel magába szívja a gyümölcsök víztartalmát és zamatát. Az egészben tálalt kacsa nem csak finom, hanem mutatós is lesz. Én most almás, édesburgonyás krumplipürével, vörösboros párolt lilakáposztával és marinált fokhagymával kínáltam.
Ehhez még hozzátesszük a mi ajánlatunkat, de az már a zene világa. Ha valaki nemcsak a testét, a lelkét is táplálni akarja – legyen az ortodox, katolikus, protestáns vagy nem is keresztény –, akkor ortodox karácsonyra Szent Efrém Férfikar. Január egyik legkülönlegesebb karácsonyhoz kötődő programja hosszú évek óta az Orientale Lumen koncertsorozat első előadása, amelyre nem könnyű beférni az aktuális helyszínre.


A koncertnek korábban helyt adó Szent István Bazilika helyett Pesten immár a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia (közismertebb nevén a Belvárosi templom) csendülnek fel az ünnep dallamai, idén január 12-én 19.30-tól. Hat nap múlva, január 18-án 19 óratól a Debreceni Református Nagytemplomban hangzik fel a Szent Efrém Férfikar előadása, a Kelet Világossága.

Mindkét alkalommal Pál István Szalonna és Bandája a meghívott vendég, további részletek a férfikarról, a koncertekről és a jegyvásárlási lehetőségekről a Szent Efrém Férfikar honlapján

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás