promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyenkor nem jó pulykának lenni Amerikában
Borítókép:  Wikipédia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Amerika innen nézve nagyon más, ezt tudjuk. A Mikulás hozza az ajándékot karácsonykor, Mikulás és karácsony előtt áll meg viszont igazán az élet, a Hálaadás ünnepén, amit pulykanapnak, azaz angolul Turkey Daynek, rövidebben T-daynak is mondanak – amit persze hajaz a D-dayra, az 1944-es normandiai partraszállás angolszász ünnepére.

De miért adnak hálát?

Ez a történet Amerika mai értelemben vett amerikanizálódásának hajnalánál 1620-ban kezdődik az első telepeseket az Atlanti-óceánon átvivő Mayflowerrel. Mint a távirati iroda egy korábbi cikkében részletezte: 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. December 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén (a későbbi Egyesült Államok észak-keleti csücskén), a „zarándok atyák” pedig a kolóniájukat kiindulási helyük után Plymouth-nak nevezték el.

Talán soha nem indulnak útnak, ha tudják, hogy az óceáni klímát – így enyhébb telet – biztosító Angliához képest milyen kegyetlen tél vár rájuk Amerikában. A rendkívüli hidegben ráadásul kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt csak a 102 bevándorlónak a fele érte meg. A következő évben a wampanoag indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére a telepesek ünnepséget rendeztek, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.

Hogyan lett nemzeti ünnep?

Amerikáról azt is tudjuk, óriási szüksége volt és van arra, hogy megpróbáljon egységes nemzetté válni az európai szemmel nézve rendkívül rövid történelme után. Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után ezért a Kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln elnök – keresve a polgárháború borzalmai közt a nemzet egyesítésének módozatait – hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a Hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. december 26-án foglalták törvénybe, a Franklin D. Roosevelt elnök által aláírt jogszabály november negyedik csütörtökét hivatalosan is az ünnep napjává, egyben nemzeti ünneppé nyilvánította.

Mit csinált ilyenkor?

A karácsony mellett a második legnagyobb családi ünnep munkaszüneti nap, amiből aztán hosszú hétvége lett (nagy dugókkal), a családtagok felkeresésével (ilyenkor legalább látják egymást) és pulykaevéssel. A pulykához felszolgált töltelék, az áfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab és a sütőtöktorta is hozzá tartozik a T-Dayhez.

Elnöki kegyelem egy-két pulykának

Az ünnepre szánt pulykák közül egy (vagy néha két) szerencsés kiválasztott madár elnöki kegyelmet kap, és megmenekül a kés alól. Az elnöki kegyelem gyakorlása érdekes fehér házi tradíció, és egyre inkább az amerikai közvélemény figyelmének középpontjába kerül az utóbbi években. Hagyománya egészen Abraham Lincolnig vezethető vissza, akinek elnöki háztartásába már egy évvel korábban megérkezett a nevezetes madár. Az ünnepi asztalra szánt pulyka azonban szerencsésen megúszta a Hálaadást, sőt a karácsonyi ünnepeket is Lincoln fiának, Tadnek köszönhetően, aki hathatós szószólónak bizonyult.

A hagyomány Harry Truman elnököt tartja a következő, kegyelmet gyakorló államfőnek, de ezt róla csak sejtik. John F. Kennedy az, akiről biztosan tudjuk, hogy 1963-ban kegyelmet gyakorolva („Hagyjuk futni” – mondta) nem a felajánlott pulykát süttette meg. Az első hivatalos pulyka-megkegyelmezési ceremóniát 1989-ben az idősebb George Bush elnök tartotta. Az Egyesült Államokban több százmillió pulykát dolgoznak fel ilyenkor, több pulykasült fogy, mint karácsonykor és húsvétkor együttvéve.

Meccsnézés

A hálaadásnaphoz tartozik, hogy az amerikaiak kedvenc sportjuk, az amerikai foci, vagyis az NFL mérkőzéseit együtt nézi a család apraja és nagyja. Hazánkban a Sport 1 TV mindhárom összecsapást élőben közvetíti:
  • 18.30-tól indul a Detroit Lions – Chicago Bears
  • 22.30-tól a Dallas Cowboys – Washington Redskins
  • 02.15-től pedig a New Orleans Saints – Atlanta Falcons
Gyásznap és Fekete Péntek

Nem minden indián ünnepel ilyenkor lelkesen. Mivel a bennszülöttek számára később nagyon nem jelentett áldást az európaiak térfoglalása, az 1970-es évek óta hálaadáskor az indián áldozatok emlékére bennszülött és velük szimpatizáló aktivisták Nemzeti Gyásznapot tartanak Plymouth Rocknál.

Az ünnep az Egyesült Államokban a karácsonyi szezon kezdete. A Hálaadást követő pénteken igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, vagyis megérkeztünk a Fekete Péntekhez, a Black Fridayhez, de az már egy másik történet.

(AA, MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás