Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Bikini korszakos albumától az egyik legjobb Kaláka számig

A Bikini korszakos albumától az egyik legjobb Kaláka számig

Zene, Film & Kultúra

A Bikini korszakos albumától az egyik legjobb Kaláka számig

Zene, Film & Kultúra

Promotions 14:16
Nagyot talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, a határon inneni magyarság – legalábbis az ifjúság – valamikor a rendszerváltás környékén kezdte felfogni azt, hogy Kányádi Sándor verseiben milyen szépség lakozik. Újra csak a Bikini korszakos albumához, a Temesvári vasárnaphoz kell forduljunk (ahogy október 23-án is tettük), amely ekkoriban jelent meg, képileg is megrázó hatással, amelyre csak ráerősített az Isten háta mögött című vers az erdélyi költőtől.

A kilencvenes években előbb önmagában kezdtük felfedezni a költeményeit, élükön a Vannak vidékek sorozattal, majd jöttek a megzenésített változatok, a Kormorántól vagy éppen a Kalákától. Alighanem utóbbi vitte a csúcsra zeneileg e verseket, mindenek előtt az önmagában is nagyon ütős, itt a költő által előadott Dél keresztje alatt feldolgozásával, ami nem akármilyen kihívás volt.

Kányádi Sándor idén, 2018. június 20-án hagyott itt minket, 89 évesen; sírhelyét szülőhelyén, a Hargita megyei Nagygalambfalván találjuk. Életművével és túlvilági személyiségével örökre beleírta magát a szívünkbe, ennek is jele a ma, kedden 18 órakor kezdődő emlékest a Virág Benedek Házban (Budapest, Várnegyed, Döbrentei utca 9.). Incze Ildikó színművész, Lázár Anna író és Takács Bence Ervin elóadóművész közreműködésével a versein át lehet majd nyomon követni a költő életújtát.

Egy héttel később, november 20-án, kedden 18 órától interjúfilmben elevenítik fel Kányádi Sándor életét, ezúttal Dávid Gyula irodalomtörténész mesél.

A programok hátterét a Találkozások című Kányádi Sándor kiállítás adja, ezt a helyi önkormányzat a nagy érdeklődésre való tekintettel november 26-ig meghosszabbította. Aznap, 26-án hétfőn 18 órától tartják a záróeseményt, a megzenésített versekben szintén topkategóriás Misztrál főszereplésével, amely Babits Mihály születésének 135. évfordulója alkalmából ad itt koncertet.

(AA)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria